Wat is een angstaanval? Een angstaanval is een plotseling, intense uitbarsting van angst of paniek die vaak enkele minuten duurt. Tijdens zo’n angstaanval kan een persoon fysieke symptomen ervaren zoals: beven, hartkloppingen, zweten, duizeligheid, kortademigheid of zelfs een gevoel van verstikking. Ook kunnen bij een angstaanval psychologische symptomen optreden, zoals een gevoel van loskoppeling van de werkelijkheid, angst voor controle verlies of angst om flauw te vallen.

Het verband tussen angstaanvallen en angststoornis

Mensen met een angststoornis kunnen angstaanvallen ervaren als onderdeel van hun aandoening. Bijvoorbeeld, iemand met een gegeneraliseerde angststoornis kan angstaanvallen krijgen als reactie op specifieke stressvolle situaties of zelfs zonder duidelijke aanleiding.

Aan de andere kant kan een angstaanval een op zichzelf staande gebeurtenis zijn die niet noodzakelijkerwijs een angststoornis betekent. Mensen zonder een angststoornis kunnen een angstaanval ervaren als reactie op acute stress, trauma of andere triggers.

Verschillen in duur en patroon

Het belangrijkste verschil is dat een angststoornis een aanhoudend patroon van angst is, terwijl een angstaanval een kortdurende, plotselinge episode van intense angst is.

Angstaanvallen kunnen echter angststoornissen worden als ze vaak voorkomen en iemands leven gaan beïnvloeden. Als iemand meerdere angstaanvallen ervaart, kan dit wijzen op een onderliggende angststoornis.

Behandeling

De behandeling van angststoornis en een angstaanval kan vergelijkbaar zijn, afhankelijk van de ernst en de impact op het leven van de persoon.

Voor een angstaanval kan de focus liggen op het beheersen van de symptomen op het moment van de aanval, met behulp van ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en mogelijk medicatie op korte termijn.

Voor een angststoornis is de behandeling meer gericht op lange termijnmanagement, met behulp van therapie, medicatie en lifestyle-aanpassingen om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Het is altijd belangrijk om professionele hulp te zoeken als je regelmatig angstaanvallen hebt of als je denkt dat je een angststoornis hebt. Een juiste diagnose en behandeling kunnen je dan enorm helpen om met deze uitdaging om te gaan.

Wat kan allemaal voor een angstaanval zorgen?

Angstaanvallen kunnen veroorzaakt worden door een verscheidenheid aan factoren en wat een angstaanval precies triggert kan van persoon tot persoon verschillen. Hier zal ik even enkele veelvoorkomende triggers voor angstaanvallen benoemen:

Stressvolle gebeurtenis

Een van de meest voorkomende triggers voor angstaanvallen zijn stressvolle gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld:

  • Werkdruk
  • Relatieproblemen
  • Financiële problemen
  • Grote levensveranderingen zoals scheiden, samenwonen en meer

Fobieën en specifieke angsten

Mensen met specifieke fobieën kunnen een angstaanval krijgen wanneer ze bijvoorbeeld geconfronteerd worden met hun specifieke angst, zoals:

  • Openbare ruimtes
  • Hoogtes
  • Vliegen
  • Spreken in het openbaar en meer

Gezondheidsproblemen

Ernstige gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal, kunnen ook angst veroorzaken

Traumatische ervaringen

Mensen die trauma hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld: fysiek geweld, seksueel misbruik, natuurrampen, verlies van een dierbare en oorlog kunnen veel last hebben van angststoornissen en of angstaanvallen.

Gebrek aan slaap

Een chronisch slaapgebrek kan het zenuwstelsel ontregelen en de kans op angstaanvallen bewijze van spreken vergroten.

Genetische predispositie

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor angststoornissen, wat weer kan resulteren in een verhoogd risico op angstaanvallen.

Negatieve gedachten en patronen

Negatieve gedachten, perfectionisme en overmatige zelfkritiek kunnen bijdragen aan het ontstaan van angstaanvallen.

Veranderingen in chemische balans in de hersenen

Veranderingen in neurotransmitters, zoals serotine en dopamine, kunnen invloed hebben op het ontstaan van angst en angstaanvallen.

Het is belangrijk om even op te merken dat deze factoren niet altijd een angstaanval veroorzaken, maar wel vaak als triggers fungeren. Mensen die gevoelig zijn voor angstaanvallen kunnen een of meer van deze triggers ervaren en vervolgens een acute episode van intense angst, paniek en fysieke symptomen doormaken.

Als iemand regelmatig angstaanvallen heeft of als de angst het dagelijks leven beïnvloedt, is het aan te raden om professionele hulp te zoeken. Een juiste diagnose en behandeling kunnen helpen bij het beheersen van angstaanvallen en het verbeteren van de kwaliteit van het leven.

Hoe zou je jezelf weerbaar kunnen maken tegen angst?

Het versterken van je veerkracht tegen angst kan je helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties en eventuele angstaanvallen te verminderen. Hier zal ik enkele strategieën benoemen die je zouden kunnen helpen om jezelf weerbaarder te maken tegen angst:

  • Begrijpen en het herkennen van je angst
  • Leer de symptomen van angst herkennen, zodat je weet wanneer het begint en hoe het zich uit in je lichaam en geest.
  • Diepe ademhalingsoefeningen
  • Probeer anders dit artikel nog een keer of meerdere keren te lezen, zo blijft het beter in je geheugen hangen.

De kracht van herhaling

De kracht De kracht van herhaling kan een grote rol spelen in ons geheugen en gedragsverandering. Ik zal hier enkele redenen geven waarom herhaling zo krachtig kan zijn.

Geheugenversterking

Wanneer je informatie herhaaldelijk ziet of hoort, helpt dit je brein om deze informatie in het geheugen op te slaan. Elke herhaling versterkt als het ware het pad in je hersenen dat naar die informatie leidt.

Versterking van vaardigheden

Bij het leren van nieuwe vaardigheden, of het nu gaat om sport muziek of iets anders, is herhaling essentieel. Herhaling verbetert je spiergeheugen en helpt je om de bewegingen of stappen van een vaardigheid te internaliseren.

Vormen van gewoonten

Herhaling is de sleutel tot het vormen van gewoonten. Door iets herhaaldelijk te doen, wordt het uiteindelijk een automatische reactie of gedrag.

Versterken van concepten

In het aanleren van complexe concepten helpt herhaling om de kernideeën te versterken. Elke keer dat je een nieuw concept opnieuw bekijkt of toepast, krijg je een dieper begrip.

Behoud van informatie

Herhaling is cruciaal voor het behouden van informatie op de lange termijn. Zonder herhaling kunnen dingen vervagen.

Versterken van overtuigingen

Bij het veranderen van gedachten of overtuigingen is herhaling ook van belang. Door herhaaldelijk blootgesteld te worden aan nieuwe ideeën, kunnen deze langzaam je bestaande overtuigingen vervangen.

Effect op emoties

Zelfs op emotioneel vlak kan herhaling krachtig zijn. Bijvoorbeeld, het luisteren naar een favoriet nummer kan een specifiek gevoel oproepen.

Efficiënt in leren

Herhaling helpt ook bij het efficiënt leren. Door belangrijke informatie te herhalen, kan je brein prioriteiten stellen en de meest relevante gegevens opslaan.

Versterking van motivatie

Wanneer je op een gegeven moment herhaaldelijke positieve resultaten ziet van je acties, kan dit je motivatie versterken om door te gaan.

In essentie is herhaling een krachtige manier waarop onze hersenen leren en veranderen. Het consolideert herinneringen, versterkt neurale paden en helpt ons vaardigheden en kennis te verbeteren. Dus, als je iets wilt leren, onthouden of veranderen, kan het opnemen van herhaling in je aanpak buitengewoon effectief zijn.

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je te kalmeren tijdens een angstige situatie. Probeer langzaam diep in te ademen door je neus, dit licht even vast te houden en vervolgens langzaam uit te ademen door je mond.

Mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie kunnen sommige mensen helpen om hun gedachten te vertragen en zich te concentreren op het hier en nu. Dit zou kunnen helpen om afstand te nemen van angstige gedachten.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan de stemming verbeteren en angst verminderen. Het kan zo simpel zijn als een wandeling in de natuur te maken en of meer.

Gezonde levensstijl

Zorg voor voldoende nachtrust, probeer gezond voedsel te eten en vermijd excessieve cafeïne en alcohol. Een gezonde levensstijl kan je algehele welzijn verbeteren en je bewijze beter in staat stellen om met stress om te gaan.

Cognitieve gedragstherapie

CGT is een effectieve vorm van therapie voor angststoornissen. Het helpt een persoon om negatieve gedachtepatronen te herkennen en te veranderen, waardoor je anders leert omgaan met angstige situaties.

Leren omgaan met onzekerheid

Soms moeten we leren om te accepteren dat er dingen in het leven zijn die buiten onze controle omliggen. We kunnen ons aanleren om met onzekerheid om te gaan en door ons te focussen op wat we wel kunnen beheersen.

Positieve zelfspraak

We kunnen onszelf trainen om positief te denken, dat is makkelijker gezegd in theorie dan gedaan dat weet ik vanuit eigen ervaringen. Doch we kunnen wel positieve dingen tegen onszelf zeggen, zo nu en dan mogen we onszelf ook wel eens een compliment geven. Dit kan ons helpen om de negatieve gedachtes op dat moment en de angsten iets te verzachten.

Leer van eerdere ervaringen

Probeer terug te kijken op situaties waarin je succesvol omging met je angst, als je jezelf dat nog kunt herinneren?  Gebruik deze herinneringen als bron van vertrouwen en kracht in je vermogen om met angstige momenten om te gaan.

Uiteraard kost het ontwikkelen van veerkracht tegen angst oefening en tijd, dus probeer geduldig met jezelf te zijn. Probeer verschillende technieken uit en ontdek wat het beste voor jou zou kunnen werken. Als je merkt dat je angst niet verbetert of erger wordt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Met de juiste ondersteuning kun je leren om effectief om te gaan met angst en hierdoor een gezonder, evenwichtiger leven leiden.

“Angst is een slechte raadgever”

Men zegt wel eens: angst is een slechte raadgever, het verwijst naar het idee dat beslissingen die puur gebaseerd zijn op angst vaak niet de beste keuzes zijn. Hoewel de uitspraak angst is een slechte raadgever vaak waar is, zijn er momenten waarop angst nuttig kan zijn en zelfs levens kan redden. Ik zal hier enkele overwegingen opschrijven:

Wanneer “angst is een slechte raadgever” klopt:

  • Overmatige voorzichtigheid
  • Als je altijd beslissingen neemt vanuit angst, dan zou je het risico kunnen lopen om kansen te missen. Angst kan ervoor zorgen dat je te voorzichtig wordt en jezelf beperkt in je groei en ontwikkeling
  • Ongegronde angst
  • Angst kan soms gebaseerd zijn op irreële of overdreven zorgen. Als je beslissingen neemt vanuit deze ongegronde angsten, kunnen ze je belemmeren en je leven onnodig beïnvloeden.
  • Belemmering van risico’s nemen
  • Soms zijn de beste kansen verbonden aan een zeker risico. Als angst je ervan weerhoudt om risico’s te nemen, zou je dus mogelijk waardevolle kansen kunnen missen.
  • Negatieve invloed op kwaliteit van leven
  • Wanneer angst je leven domineert, kan het je beperken in wat je doet, waar je naar toe gaat en met wie je omgaat. Dit kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven en gevoelens van isolatie.

Wanneer “angst is een slechte raadgever” niet klopt:

  • Bescherming tegen gevaar
  • Angst is een natuurlijke reactie die ons waarschuwt voor gevaarlijke situaties. In dit geval kan angst een levensreddende raadgever zijn, omdat het ons waarschuwt om voorzichtig te zijn en actie te ondernemen om onszelf te beschermen.
  • Intuïtie en instincten
  • Soms voelen we angst als we ons onbewust of bewust zijn van dreigende gevaren. Deze “onderbuikgevoelens” kunnen ons waarschuwen voor mogelijke risico’s en ons helpen om voorzichtiger te zijn.
  • Bewustwording van risico’s
  • Angst kan ons helpen om bewust te zijn van potentiële gevaren en ons aanzetten tot het nemen van voorzorgsmaatregelen. Een voorbeeld: angst voor brand kan ons aansporen om rookmelder te installeren.

Leermomenten

Soms leidt angst tot waardevolle leermomenten. Als je bijvoorbeeld een slechte ervaring hebt gehad in een bepaalde situatie, kan angst ervoor zorgen dat je in de toekomst beter voorbereid en voorzichtiger bent.

In het algemeen is het belangrijk om de oorzaak van je angst te begrijpen en te beoordelen of deze gegrond is. Als de angst gebaseerd is op realistische zorgen, kan het nuttig zijn voor actie en voorzichtigheid. Echter als de angst ongegrond is en je belemmert in je dagelijkse leven, is het belangrijk om manieren te vinden om ermee om te gaan en niet toe te staan dat het je beslissingen domineert. Doch ook dat is een kwestie van oefenen en trainen, het is nooit een kwestie van een knop om kunnen zetten zo werkt dat nu eenmaal niet.

Het komt erop neer dat angst een normale en nuttige emotie is, maar dat het belangrijk is om een gezonde balans te vinden tussen voorzichtigheid en het nemen van risico’s.

Het verschil tussen angst en een paniekaanval

Ja er is een verschil tussen angst en een paniekaanval. Beiden hebben uiteraard te maken met gevoelens van angst en ongemak, maar er zijn enkele belangrijke verschillen in de aard en de duur van deze ervaringen.

Angst

Algemene angst is een normale emotie die iedereen wel eens ervaart. Het kan een gevoel van zorgen, nervositeit, spanningen en of ongemak omvatten dat vaak gerelateerd is aan een specifieke situatie, gedachte en of gebeurtenis.

De duur van angst: angst kan variëren van kortstondig tot langdurig en aanhoudend (zoals bij gegeneraliseerde angststoornis, waarbij zorgen en angst constant aanwezig zijn).

Paniekaanval

Een paniekaanval is een plotselinge, intense uitbarsting van angst of paniek die vaak enkele minuten duurt. Tijdens een paniekaanval kunnen mensen een aantal fysieke en psychologische symptomen ervaren.

De symptomen omvatten onder andere:

  • Hartkloppingen en of een snelle hartslag
  • Kortademigheid, benauwdheid of een gevoel van verstikking
  • Trillen of beven
  • Zweten
  • Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd
  • Warmte – of koude gevoelens
  • Gevoel van losgekoppeld zijn van de omgeving (depersonalisatie)
  • Gevoel van onwerkelijkheid (derealisatie)

Tijdens een paniekaanval kan de persoon vaak het gevoel hebben dat hij of zij een hartaanval heeft of dat er iets ernstigs mis is. Deze intense sensaties kunnen leiden tot enorme angst en de drang om te vluchten of hulp te zoeken.

Duur van een paniekaanval

Paniekaanvallen bereiken meestal hun piek binnen enkele minuten en duren zelden langer dan 20-30 minuten. Na de piek nemen de symptomen meestal geleidelijk af.

Het belangrijkste verschil tussen algemene angst en een paniekaanval is de intensiteit en de duur van de ervaring. Een paniekaanval is een intense, plotselinge episode van angst die meestal binnen kort tijd piekt en vervolgens afneemt.

In vergelijking hiermee is algemene angst meestal minder intens en kan het langduriger aanhouden, soms dagen, weken of zelfs maanden.

Verband tussen angst en paniekaanvallen:

Mensen met een angststoornis, zoals een gegeneraliseerde angststoornis, sociale angststoornis of posttraumatische stressstoornis (PTSS of CPTSS) kunnen paniekaanvallen ervaren als onderdeel van hun aandoening.

Paniekaanvallen kunnen echter ook voorkomen bij mensen die geen specifieke angststoornis hebben, vaak als reactie op acute stress, een traumatische gebeurtenis of als geïsoleerde gebeurtenissen.

Voor sommige mensen kunnen paniekaanvallen eenmalige gebeurtenissen zijn, terwijl anderen regelmatig last hebben van herhaalde aanvallen.

Het omgaan met diepgewortelde angst als gevolg van PTSS of CPTSS is een uitdagend maar vaak haalbaar proces. Professionele hulp, zelfzorg, sociale steun en het ontwikkelen van coping strategieën zijn allemaal belangrijke elementen van dit proces. Het is belangrijk om een aanpak te vinden die voor jou werkt en om geduldig en vriendelijk te zijn voor jezelf tijdens je herstel.

Soorten angststoornissen

Een angststoornis is een veelvoorkomende psychische aandoening die wordt gekenmerkt door intense, aanhoudende en ongepaste gevoelens van angst en zorgen. Deze gevoelens kunnen zo overweldigend zijn dat ze het dagelijkse leven van een persoon ernstig kunnen beïnvloeden.

Algemene angststoornis

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis ervaren voortdurende, ongecontroleerde zorgen en angst over alledaagse zeken. Ze maken zich bijvoorbeeld constant zorgen over gezondheid, financiën, familie of werk, ook als er geen directe aanleiding voor zou zijn.

Paniekstoornis

Dit gaat gepaard met terugkerende, onverwachte paniekaanvallen. Deze aanvallen kunnen optreden zonder duidelijke reden en leiden tot intense lichamelijks sensaties zoals een gevoel van verstikking , hartkloppingen en meer.

Sociale angststoornis

Mensen met een sociale angststoornis ervaren intense angst in sociale situaties. Ze hebben angst om beoordeeld of vernederd te worden, wat kan leiden tot vermijding van sociale interacties en situaties.

Specifieke fobieën

Deze worden gekenmerkt door een intense angst voor specifieke situaties of objecten. Voorbeelden hiervan zouden kunnen zijn: vliegen, hoogtes en meer. Mensen met fobieën ervaren vaak een overweldigende angstreactie, zelfs als ze weten dat de angst overdreven is.

Obsessief- compulsieve stoornis

Dit wordt gekenmerkt door obsessieve gedachten en dwangmatige gedragingen. Obsessies zijn terugkerende, ongewenste gedachtes, beelden of impulsen die angst veroorzaken. Dwanggedragingen zijn herhaalde handelingen die iemand uitvoert om obsessieve gedachten te verminderen.

Post traumatische stressstoornis (PTSS en of CPTSS)

PTSS en of CPTSS kunnen optreden na het meemaken van een of meerdere traumatische gebeurtenissen, zoals seksueel misbruik, fysiek geweld en meer

Psychologische symptomen van een angststoornis

  • Oncontroleerbare zorgen
  • Prikkelbaarheid
  • Concentratieproblemen
  • Gevoelens van onwerkelijkheid of losgekoppeld zijn van de omgeving
  • Angst voor controle verlies en meer
  • Gedragsmatige symptomen
  • Vermijden van situaties die angst oproepen
  • Gebruik van alcohol of drugs om angst te verminderen
  • Moeite met dagelijkse taken vanwege angst
  • Compulsief gedrag, zoals herhaalde handelingen

Hier benoem ik enkele kenmerken van compulsief gedrag

Herhaalde handelingen

Compulsies kunnen zich manifesteren als specifieke handelingen die herhaaldelijk worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld:

  • Herhaaldelijk handen wassen
  • Herhaaldelijk controleren of de deuren wel op slot zijn
  • Het tellen van voorwerpen
  • Herhaaldelijk controleren van apparaten (zoals fornuizen, lichten en meer)

Vaste rituelen

Compulsies kunnen ook vaste rituelen zijn die moeten worden gevolgd om angst te verminderen. Bijvoorbeeld:

  • Het volgen van een strikte routine
  • Het vermijden van bepaalde “gevaarlijke” getallen of kleuren
  • Specifieke manieren van ordenen of organiseren

Compulsief gedrag wordt vaak aangedreven door intense angstige gedachten. De persoon voelt zich gedwongen om de handelingen uit te voeren om een gevreesd negatief gevolg te voorkomen.

Het uitvoeren van compulsies kan soms tijd in beslag nemen en het dagelijks leven van een persoon verstoren. Dit kan leiden tot problemen op het werk, in relaties en andere belangrijke gebieden van het leven.

Tijdelijke opluchting

Hoewel compulsief gedrag vaak irrationeel is, kan het tijdelijk opluchting bieden aan de persoon die het ervaart. Het uitvoeren van de handelingen kan de angst verminderen, maar meestal slechts voor een korte periode, waarna de cyclus van dwangmatig gedrag gewoon weer opnieuw begint.

Het is belangrijk om te begrijpen dat compulsief gedrag complex is en dat mensen die ermee leven soms professionele hulp nodig hebben om ermee om te gaan en een betere kwaliteit van leven te bereiken. Mocht je nog wat energie over hebben om verder te lezen, in de menubalk vind je de inhoudsopgave.

Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.

Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….

Als je na het lezen nog heel even zin hebt in een muzikale inspiratie, ga dan naar het menu, klik daar op het kopje inspirerende songs en laat die beast je dag opvrolijken.

Geschreven door: Alicia

Categorized in: