Later we eens dieper ingaan op aseksualiteit, de verschillende categorieën binnen het spectrum en de diverse ervaringen die aseksuele individuen kunnen hebben.

Een diepe verkenning

Aseksualiteit is een seksuele oriëntatie waarbij een persoon geen of weinig seksuele aantrekking voelt tot anderen. Dit betekent dat aseksuele individuen over het algemeen geen behoeft hebben aan seksuele activiteiten, in tegenstelling tot mensen die wel seksuele verlangens en of aantrekkingen ervaren. Het is belangrijk om te begrijpen dat aseksualiteit geen keuze is, maar een natuurlijk onderdeel van de seksuele diversiteit.

Net als andere seksuele oriëntaties, wordt aseksualiteit gezien als een spectrum. Hier zijn enkele veelvoorkomende categorieën binnen het spectrum van de aseksualiteit.

De basisdefinitie van aseksualiteit

Aseksuele mensen ervaren, zoals ik net al aangaf over het algemeen geen seksuele aantrekking tot anderen. Sommigen hebben misschien nog nooit seksuele gevoelens ervaren, terwijl anderen zich bewust zijn geworden van hun aseksualiteit na het vergelijken van hun gevoelens met anderen.

Grey-A of te wel grijs aseksueel

De grijze aseksualiteit verwijst naar mensen die zichzelf beschouwen als deels aseksueel en deels niet aseksueel. Ze kunnen som seksuele aantrekking ervaren, maar dat is zeldzaam, fluctueert in intensiteit, of verschilt aanzienlijk van de ervaringen van mensen die zichzelf als niet aseksueel beschouwen.

Demiseksualiteit

Demiseksuele individuen voelen alleen seksuele aantrekking tot mensen waarmee ze een sterke emotionele band hebben ontwikkeld. Voor hen is de seksuele aantrekking nauw verbonden met de diepte van de emotionele verbinding en ze ervaren over het algemeen geen seksuele aantrekking tot vreemden of oppervlakkige mensen.

A-romantisch aseksueel

Sommige aseksuele individuen ervaren ook geen romantische aantrekking tot anderen. Deze mensen voelen zich niet romantisch aangetrokken tot anderen en zijn dus niet geïnteresseerd in romantische relaties, naast het gebrek aan seksuele verlangens

Een belangrijk onderscheid binnen aseksualiteit is dat tussen seksuele en romantische aantrekking. Terwijl aseksuelen individuen weinig tot geen seksuele aantrekking voelen, kunnen ze wel romantische gevoelens ervaren. Dit betekent dat sommige aseksuele mensen romantische relaties kunnen aangaan zonder de behoefte aan seksuele activiteit.

Misverstanden

Helaas worden aseksuele mensen vaak geconfronteerd met stigma en misverstanden. Vanwege het traditionele beeld van seks als een integraal onderdeel van relatie, worden aseksuele individuen soms gezien als “gebroken” of niet “compleet”. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en onbegrip.

Mensen met een “seksuele stoornis”

Dit geldt trouwens ook voor mensen met een “seksuele stoornis” zoals bijvoorbeeld bij impotentie, erectiestoornissen en of frigiditeit en of gewoonweg het gevoel om geen behoefte meer hebben aan seksualiteit. Helaas rust hier nog steeds een grote taboe op, want mensen met een “seksuele stoornis” hebben nog niet echt een podium gekregen binnen de diversiteit van seksualiteit. Velen van hen zijn nog steeds genoodzaakt om “undercover” te moeten leven, gezien er niet echt een podium voor hun is.

Impotentie (erectiestoornissen)

Impotentie, ook bekend als erectiestoornis is een veelvoorkomende seksuele disfunctie bij mannen. Het wordt gekenmerkt door het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende is voor seksuele activiteit.

Stress, angst, depressie en of relatieproblemen kunnen allemaal leiden tot erectiestoornissen. Preoccupatie met prestaties en faalangst tijdens seksuele activiteit kan ook een rol spelen, net zoals een fysiek probleem.

Frigiditeit

Frigiditeit is een vrouwelijke seksuele disfunctie. Het woord frigiditeit is een verouderde term die soms wordt gebruikt om te verwijzen naar vrouwelijke seksuele disfunctie. Het is belangrijk op te merken dat deze term als stigmatiserend wordt beschouwd en eigenlijk niet langer wordt gebruikt.

Net als bij mannen kunnen de oorzaken van vrouwelijke seksuele disfunctie zowel fysiek als psychologisch zijn. Stress, angst, depressie, trauma’s of misbruikgeschiedenis en meer. Soms kan communicatie met een partner, het aanleren van seksuele technieken en het verkennen van alternatie vormen van intimiteit ook nuttig zijn.

Indien men daar behoefte aan heeft, kan een arts of seksuoloog helpen om onderliggende oorzaken vast te stellen en een passend behandelplan uit te werken, wat het beste past bij de individuele behoeften en of situatie.

Erkenning van de Aseksuele gemeenschap

Gelukkig groeit de erkenning en ondersteuning dan wel voor de aseksuele gemeenschap. Online platforms, zoals forums en social media-groepen, bieden een ruimte waar aseksuele mensen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden.

Daarnaast worden er steeds meer activiteiten en evenementen georganiseerd om de aseksuele gemeenschap te verenigen en zichtbaarheid te vergroten. Ook al zijn die best sporadisch te vinden.

Het is belangrijk om te beseffen dat aseksualiteit niet betekent dat aseksuele individuen geen behoeft hebben aan emotionele intimiteit of relaties. Veel aseksuele mensen ervaren nog steeds sterke emotionele banden en kunnen diepe, bevredigende relaties hebben. Voor hen is de vorm van intimiteit die ze zoeken gewoon anders dan wat vaak als “normaal” wordt beschouwd.

Het proces van zelfontdekking

Het proces van zelfontdekking en zelfacceptatie voor aseksuele individuen kan variëren. Sommige weten van jongs af aan dat ze aseksueel zijn, terwijl anderen misschien pas op latere leeftijd ontdekken dat deze term hun gevoelens en ervaringen het beste omschrijft.

Zelfacceptatie kan een krachtig en zeer bevrijdend proces zijn, omdat het individuen in staat stelt om hun eigen identiteit te omarmen en trotst te zijn op wie ze zijn.

Inclusie en acceptatie

Het bespreken en begrijpen van aseksualiteit is een belangrijke stap naar inclusie en acceptatie binnen de samenleving. Het erkennen van de geldigheid van alle seksuele oriëntaties draagt bij aan het creëren van een meer diverse en tolerante Maatschappij.

Aseksualiteit is een geldige en waardevolle seksuele oriëntatie die deel uitmaakt van de brede diversiteit van menselijke ervaringen. Door het begrijpen van de verschillende categorieën binnen het aseksuele spectrum en het luisteren naar verhalen van aseksuele individuen, kunnen we een inclusieve samenleving opbouwen waarin alle mensen die zich geaccepteerd en gerespecteerd voelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie.

Aseksualiteit wordt vaak gezien als een natuurlijke en intrinsieke seksuele oriëntatie. Net zoals mensen geboren worden met verschillende seksuele oriëntaties, kunnen sommige individuen zich van jongs af aan of op oudere leeftijd als aseksueel identificeren.

Er zijn aseksuele mensen die zich vanaf een zeer jonge leeftijd anders voelen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten wat betreft seksuele aantrekking. Ze kunnen bijvoorbeeld niet begrijpen waarom anderen geïnteresseerd zijn in seksualiteit, terwijl zij er zelf weinig tot geen interesse in hebben. Voor sommige aseksuele mensen is deze afwezigheid van seksuele aantrekking een intrinsiek deel van hun wezen vanaf het moment dat ze zich bewust zijn van hun seksualiteit.

Potentiële partners

Het kan voor aseksuele individuen inderdaad uitdagend zijn om potentiële partners te vinden, die hun seksuele oriëntatie volledig begrijpen en respecteren. Dit geldt vooral als ze op zoek zijn naar een relatie waarin seksuele activiteit niet centraal staat.

Gebrek aan bewustzijn

Veel mensen hebben nog nooit van aseksualiteit gehoord of begrijpen niet wat dat precies inhoudt. Hierdoor kunnen aseksuele individuen vaak geconfronteerd worden met onbegrip of onwetendheid wanneer ze hun oriëntatie delen met potentiële partners.

Nadruk op seks in relaties

In veel samenlevingen wordt seksualiteit gezien als een integraal onderdeel van romantische relaties. Hierdoor kan het voor aseksuele personen moeilijk blijven om compatibele partners te vinden die openstaat voor een relatie zonder seksuele activiteit.

Zoals ik dus al aangaf vormen mensen met aseksualiteit een minderheid binnen de algehele bevolking, waardoor de pool van potentiële partners van nature veel kleiner is.

Open communicatie

Als je op zoek bent naar een romantische relatie, is het belangrijk om open te zijn over je aseksualiteit vanaf het begin. Dit helpt misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat je potentiële partners aantrekt die respectvol en begripvol zijn.

Geduld en zelfzorg

Het kan behoorlijk wat tijd kosten, wellicht wel een aantal jaren om de juiste persoon te vinden die je aseksualiteit volledig begrijpt en respecteert. Het is belangrijk om geduldig te zijn en jezelf te omringen met ondersteunende mensen in de tussentijd. Ook al zijn die wellicht heel moeilijk te vinden.

Kenmerken van aseksualiteit:

  • Gebrek aan seksuele aantrekking tot andere
  • Seksuele activiteit is niet een prioriteit of gebrek aan interesse
  • Romantische relaties kunnen nog steeds worden nagestreefd zonder de behoefte aan seksuele betrokkenheid.

Sapioseksualiteit

Wat houdt sapioseksualiteit in? Sapioseksualiteit verwijst naar een seksuele oriëntatie waarbij een persoon voornamelijk of uitsluitend wordt aangetrokken tot intelligentie en intellectuele capaciteiten van anderen.

Voor sapioseksuelen is het intellectuele aspect van een persoon essentieel voor seksuele aantrekking en interesse en het kan zelfs de belangrijkste factor zijn bij het kiezen van een partner.

Kenmerken van sapioseksualiteit

Seksuele aantrekking is gebaseerd op intellectuele eigenschappen. De persoon kan zich sterk aangetrokken voelen tot iemand vanwege hun kennis, wijsheid, creativiteit en meer. Intellectuele stimulatie en gesprekken kunnen seksuele opwinding veroorzaken.

Hoewel aseksualiteit en sapioseksualiteit beiden betrekking hebben op seksuele oriëntaties, verschillen ze in de basis van waar de seksuele aantrekking vandaan komt.

Aseksualiteit draait om een gebrek aan seksuele aantrekking tot anderen, terwijl sapioseksualiteit gaat over een sterke aantrekking tot intellectuele eigenschappen en intelligentie.

In essentie gaat het bij aseksualiteit om een gebrek aan seksuele aantrekking, terwijl sapioseksualiteit draait om een specifieke bron van seksuele aantrekking, namelijk intellect en intelligentie.  Beiden zijn geldige en bestaande seksuele oriëntaties en het begrijpen van deze diversiteit draag bij aan een meer inclusieve kijk op menselijke seksualiteit.

In het algemeen

Wij als mens bestaan uit een drie eenheid, Ziel, Geest en Lichaam en dat houdt in dat we op al deze drie niveaus ook onze behoeftes en verlangens hebben. Voor ieder mens kunnen die verlangens en of behoeftes verschillend zijn.

Als aan een van deze drie behoeftes en verlangens niet wordt voldaan, dan kan een mens in onbalans raken. Dit kan vaak voor meerdere consequenties zorgen. Het is heel erg belangrijk om jezelf hoe dan ook altijd lief te hebben.

Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.

Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….

Geschreven door: Alicia

Categorized in: