Autisme en relatie, om te beginnen gaan we even bekijken wat autisme is, officieel is autisme bekend als ASS autisme spectrumstoornis. Het is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op hoe een persoon waarneemt, communiceert, zich gedraagt en sociaal interacteert.

Het wordt aangeduid als een “spectrum” omdat de symptomen en de ernst hiervan sterk kunnen variëren van persoon tot persoon. Hier zal ik enkele aspecten beschrijven in details:

Autisme en relatie – kenmerken van autisme

Sociale interactie en communicatie:

  • Problemen met sociale interactie: mensen met autisme kunnen moeite hebben met het onderhouden en of aangaan van sociale relaties. Dit kan variëren van het moeilijk begrijpen van gezichtsuitdrukkingen, weinig oogcontact to een gebrek aan interesse in leeftijdsgenoten.
  • Communicatieproblemen: dit kan variëren van helemaal niet praten tot het moeite hebben met het voeren van een gesprek en beperkt taalgebruik. Sommigen hebben een vlakke intonatie of gebruiken de taal op een ongebruikelijke manier.

Beperkte belangen en Repetitief gedrag:

  • Herhalende routines of bewegingen: dit kan bestaan uit het herhaaldelijke bewegen van handen, of het heen en weer wiegen van het lichaam of het vasthouden aan strikte rituele routines.
  • Intense en specifieke interesses: mensen met autisme kunnen een diepe interesse hebben in specifieke onderwerpen, vaak tot in de allerkleinste details.

Sensorische verwerkingsproblemen:

Over -of onder gevoeligheid voor prikkels: dit zou kunnen betekenen dat iemand overdreven kan reageren op licht, geuren, geluiden, of zelfs pijn. Weer anderen kunnen juist onder gevoelig zijn en op zoek gaan naar extra prikkels.

Autisme en relatie – leven met autisme

Mensen met autisme hebben vaak sterke punten, het vermogen om zich heel diep te focussen op interesses en of eerlijkheid, aandacht voor details. Het begrip en acceptatie van autisme in de maatschappij zijn de laatste jaren toegenomen, wat heeft geleid tot beter ondersteuning en betere kansen voor mensen met autisme.

In samenvatting: autisme is een complexe, maar begrijpbare spectrumstoornis die individuele ondersteuning aan aanpak vereist om de unieke uitdagingen en talenten van elk persoon te benutten en te erkennen.

Autisme en relatie – uitdagingen

Als een van de partners in een relatie autisme heeft, kan dit zowel uitdagingen als unieke kansen met zich meebrengen. Het accepteren en begrijpen van autisme binnen de context van een relatie is essentieel voor het opbouwen van een bevredigende dynamiek. Hier benoem ik enkele belangrijke strategieën en overwegingen:

Uitdagingen autisme

Communicatieproblemen:

  • Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het uiten van hun gevoelens en het interpreteren van de emoties en bedoelingen van hun partner.
  • Ze kunnen de neiging hebben om taal letterlijk te nemen, waardoor nuances soms verloren gaan

Sociale interactie:

Sociale situaties kunnen verwarrend of stressvol zijn voor iemand met autisme, wat kan leiden tot vermijding van sociale activiteiten of conflicten in de relatie.

Rigide routines en of repetitief gedrag

Personen met autisme kunnen vasthouden aan specifieke routines en gewoontes, wat behoorlijk wat spanningen kan veroorzaken als de partner bijvoorbeeld flexibiliteit verwacht.

Sensorische over – of onder gevoeligheid

Sensorische problemen kunnen van invloed zijn op dagelijkse activiteiten, zoals maaltijden en of intimiteit.

Autisme en relatie – Kansen en sterke punten

Diepe en eerlijke communicatie:

Als de communicatie goed wordt aangepakt, kunnen relaties met iemand met autisme gekenmerkt worden door een hoge mate van oprechtheid en eerlijkheid.

Loyaliteit en betrouwbaarheid:

Mensen met autisme kunnen zeer betrouwbaar en loyaal zijn in hun relaties

Unieke perspectieven:

Hun specifieke interesses en unieke manier van denken kunnen verrijkend zijn voor de relatie en kunnen leiden tot betekenisvolle tot diepgaande gesprekken.

Autisme en relatie – strategieën voor een succesvolle relatie

Educatie en begrip:

Beiden partners zullen zich moeten inspannen om autisme beter te begrijpen. Dit kan door online bronnen te raadplegen, door een boek te lezen of door deel te nemen aan ondersteuningsgroepen.

Open communicatie:

Regelmatige en duidelijke communicatie is cruciaal. Partners moeten expliciet zijn over hun verwachtingen, behoeftes en gevoelens.

Aanpassen en compromissen:

Beide partners moeten bereid zijn om compromissen te sluiten en eventuele aanpassingen te maken om de relatie goed te laten werken. Dit zou kunnen betekenen dat de partner zonder autisme meer begrip zou moeten tonen voor sensorische behoeftes en routines.

Professionele ondersteuning:

Therapieën kunnen soms zeer nuttig zijn. Het kan helpen om specifieke strategieën te bieden om begrip en communicatie te verbeteren.

Ondersteuningssystemen:

Het opbouwen van een netwerk kan steun en begrip boenen en de eventuele druk op de relatie verlichten.

Autisme en relatie – praktische tips

Gebruik van visuele hulpmiddelen:

Het gebruik van visuele planners kan helpen bij het structureren van dagelijks activiteiten en het verminderen van stress en of spanningen.

Creëer een veilige ruimte:

Zorg ervoor dat er een rustige plek is waar de partner met autisme zich kan terugtrekken als ze zich overweldigd voelen.

Respecteer elkaars grenzen:

Het is belangrijk om elkaars grenzen te respecteren en tijd te geven voor zelfzorg en persoonlijke ruimte.

Stel duidelijke verwachtingen:

Duidelijkheid over plannen en verwachtingen kan helpen om misverstanden en of onzekerheden te verminderen.

In essentie vraag een relatie waarbij een of beide partners autisme hebben om geduld, bereidheid om te leren aan te passen en begrip. Met de juiste aanpak kunnen dergelijke relaties net zo succesvol en bevredigend zijn als elke andere relatie.

Autisme en relatie – extra aandacht

Wanneer je partner autisme heeft, is het belangrijk om bepaalde aspecten van de relatie extra aandacht te geven. Hier zal ik enkele belangrijke punten benoemen waar men op zou kunnen letten en tips om hiermee om te kunnen gaan:

Communicatieproblemen

Mensen met autisme kunnen moeite hebben met non-verbale communicatie (zoals lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen) en ze kunnen de taal letterlijk interpreteren.

Moeite met emotionele uitingen:

Het kan lastig zijn voor je partner om zijn of haar emoties te herkennen of te uiten.

Identificeer welke zintuiglijke prikkels problematisch zijn en probeer de omgeving hierop aan te passen. Creëer  rustige ruimtes en wees geduldig als je partner tijd nodig heeft om zich aan te passen aan nieuwe situaties.

Je partner kan vasthouden aan strikte routines en zich ongemakkelijk voelen bij onverwachte veranderingen. Als er veranderingen nodig zijn, geef dan van te voren duidelijke uitleg en de tijd om zich aan te kunnen passen.

Veranderingen, zelfs kleine kunnen grote stress veroorzaken voor iemand met autisme. Wees geduldig en toon empathie. Begrijp dat bepaalde reacties en of gedragingen voortkomen uit de manier waarop je partner de wereld ervaart.

Vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Het kan soms emotioneel en fysiek uitdagend zijn, het kost tijd om daaraan te wennen, dus zorg ook goed voor jezelf.

Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.

Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….

Geschreven door: Alicia

Categorized in:

Tagged in: