Gerustgesteld worden door iemand dat geeft een heel fijn gevoel. Geruststelling is een krachtige interpersoonlijke vaardigheid die vaak onderschat wordt. Doch des te belangrijk is in situaties van stress, angst of onzekerheid. Het vermogen om iemand gerust te stellen kan niet alleen iemands directe welzijn verbeteren, maar ook de relatie tussen mensen versterken.
Gerustgesteld – hoe gerust te stellen
Actief luisteren: begin altijd met luisteren. Iemand die gerustgesteld moet worden, heeft vaak het gevoel dat hun zorgen of angsten niet worden gehoord. Laat hen praten, knik, maak oogcontact en gebruik bevestigende woorden zoals: ja ik begrijp het, of dat klinkt moeilijk.
Empathie tonen: empathie is de sleutel tot geruststelling. Door te zeggen: ik kan me voorstellen dat dit moeilijk voor je is, erken je de ander zijn of haar gevoelens zonder de situatie te bagatelliseren.
Positieve affirmatie: gebruik positieve affirmaties om het zelfvertrouwen van de ander te versterken. Denk hier bij aan zinnen zoals: je hebt dit eerder gedaan, je kunt het weer, of ik geloof in je die zinnen kunnen heel gerustgesteld werken.
Soms helpt het om oplossingen aan te bieden. Dit geeft de persoon een gevoel van controle en richting: misschien kunnen we samen een plan maken om dit aan te pakken?
Fysieke geruststelling: een simpele hand op de schouder of een omhelzing kan vaak wonderen doen, mits het gepast is voor de situatie en de relatie.
Soms is het gewoon je kalmte en stabiliteit die geruststelling brengt. Je hoeft niet altijd iets te zeggen: soms is je serene aanwezigheid genoeg.
Gerustgesteld – moeite met geruststellen als je zelf niet gerust bent
Het is niet ongewoon dat je moeite kunt hebben om iemand gerust te stellen wanneer je zelf met onrust of twijfel kampt. Hier zijn enkele strategieën om hiermee om te gaan:
Herken eerst je eigen onrust. Besef dat jouw eigen gevoelens je reacties kunnen kleuren. Neem even de tijd om je eigen emoties te beheersen voordat je reageert.
Het kan nuttig zijn om eerlijk te zijn over je eigen onrust, maar op een manier die niet de focus wegneemt van de persoon die je probeert te geruststellen. Bijvoorbeeld: ik voel me ook een beetje onzeker over dit, maar ik weet dat we samen sterk zijn.
Zelfs als je jezelf niet gerust voelt, probeer je aandacht te richten op de behoefte van de ander. Dit helpt om je eigen angst op de achtergrond te plaatsen en je meer op hun geruststelling te concentreren.
Als je merkt dat je eigen onrust je belemmert probeer hier dan aan te werken, zodat je een dierbaar iemand wat beter gerust kunt stellen.
Geruststelling is zowel een kunst als een wetenschap, het vereist een balans tussen empathie en soms de bereidheid om er te zijn. Het is een vaardigheid die met tijd en oefening beter kan worden. En het is okay om te erkennen dat het niet altijd makkelijk is, vooral als je zelf met onrust worstelt.
Gerustgesteld – geruststellende zinnen
Je bent niet alleen, ik ben hier bij je
Het is oké om je zo te voelen
Laten we samen diep ademhalen
Ik geloof in je, je kunt dit aan
Dit moment zal weer voorbij gaan, het wordt beter
Wat je ook voelt, het is volkomen normaal
Ik ben hier om te luisteren, wanneer je er klaar voor bent
Je hebt dit al eerder overwonnen, je kunt het weer
Laten we samen een stap tegelijk nemen
Je hebt het recht om je veilig en gerust te voelen
Ik zie hoe sterk je bent, zelfs nu
We komen hier samen doorheen
Ik ben trots op hoe je hiermee omgaat
Laten we een stap terug doen en dit samen bekijken
Je bent sterker dan je denkt
Het is goed om even te rusten
Ik waardeer je moed
Je hebt de kracht om dit te overwinnen
Het is normaal om je zo te voelen en dat mag
Je bent veilig hier bij mij
Laten we samen een oplossing vinden
Laten we samen een moment van stilte nemen
Je bent niet je gedachten, je bent meer dan dit moment
Je hebt altijd mijn steun
Adem in, adem uit: we doen dit samen
Je bent dapper en ik zie dat
Pas de zinnen aan, aan de persoon en de situatie. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor een ander.
Je stemtoon en het tempo waarmee je spreekt zijn cruciaal. Spreek rustig en zachtaardig, zelfs als de situatie hectisch voelt.
Vergeet niet dat je lichaamstaal ook geruststellend kan zijn. Een kalme, open houding, een zachte aanraking (als dat gepast is) en oogcontact kunnen veel betekenen.
Gerustgesteld –maar wie zegt of het wel goed komt
Het is volkomen begrijpelijk dat iemand zo kan reageren op geruststellende zinnen, vooral als ze een terughoudende houding hebben te opzichte van positief geruststellende woorden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder jeugdtrauma’s.
Onderliggende angst of onzekerheid: jeugdtrauma kan leiden tot een verhoogd gevoel van angst of onzekerheid over de toekomst. Dit kan iemand gevoelig maken voor het wantrouwen van geruststelling, omdat het brein geprogrammeerd is om te focussen op potentiële gevaren of negatieve uitkomsten in plaats van positieve mogelijkheden.
Gebrek aan vertrouwen: als je in je jeugd net consistent betrouwbare of waarachtige steun hebt gekregen, kan het moeilijk zin om nu vertrouwen te hebben in de intenties of woorden van anderen. Dit kan resulteren in een interne dialoog die twijfelt aan de oprechtheid of de basis van geruststelling.
Controle en zelfbescherming: mensen die vroege trauma’s hebben ervaren, kunnen een sterke behoefte hebben om controle te behouden als zelfbescherming. Positieve geruststelling kan als een verlies van controle voelen, omdat het een overgave vereist aan iets dat niet gegarandeerd is.
Trauma kan leiden tot een meer realistische of soms pessimistische kijk op het leven als een manier om zich voor te bereiden op het ergste. Het kan dan frustrerend zijn als geruststelling voelt als een naïeve of onrealistische benadering van de realiteit.
Emotionele regulatie: jeugdtrauma kan de manier waarop men emoties reguleert beïnvloeden. Als je gewend bent aan een staat van hyperalertheid of angst, kan geruststelling voelen als een onnatuurlijke of ongemakkelijke toestand, waardoor je geneigd bent deze af te wijzen of in twijfel te trekken.
Als men tijdens de opvoeding veel negatieve feedback of onzekerheid hebt ervaren, kan dat leiden tot een interne stem die geruststelling direct tegenspreekt, omdat je gewend ben aan een negatieve verwachting of zelfperceptie.
Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.
Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….
Geschreven door Alicia