Elk kind en of elke volwassene met een jeugdtrauma is geconfronteerd geworden met een grote hoeveelheid stress en of onveiligheid in het leven.

Sommige kinderen hebben echter een buitengewone hoeveelheid jeugdtrauma’s in hun leven gehad waardoor ze een of meerdere PTSS hebben opgelopen. Dit omdat ze zijn opgegroeid onder zeer onstabiele omstandigheden zoals verlies, verwaarlozing of zelfs blootgesteld zijn aan geweld. Denk hierbij aan fysiek en of seksueel geweld.

Wat is een Dramaverslaving?

Als gevolg hiervan kan zo’n kind later in het leven onbewust een verslaving aan drama ontwikkelen, waarbij het voortdurend situaties aantrekt en of creëert die spanning en conflict bevatten. Dat kun je zo’n kind niet kwalijk nemen want in principe weet het kind (en of het innerlijk kind) niet beter. Het heeft in haar jonge jaren namelijk geen en of nauwelijks positieve ervaringen en veiligheid ervaren.

Woede

De ergste pijn komt voort uit woede, die vorm van woede komt voort uit een gevoel van machteloosheid. Als klein kind ben je per definitie machteloos,  je kunt niet vluchten en je kan niet vechten. Je kan niet zelfstandig leven want je kan niet weg. Woede is dan een motor van emoties om je leven te kunnen redden. Het geeft je de brandstof om verder te kunnen gaan. Het ontwikkeld op die manier een sterke overlevingsdrang.

Dit gaat gewoonweg verder dan de normale ups en downs van het leven en kan een patroon van gedrag worden dat verslavend kan zijn. Een kind dat verschillende jeugdtrauma’s heeft meegemaakt doet zich op deze manier als het volwassen is tekort. In principe blijft het zichzelf “pijnigen” op die manier. Terwijl het daar zelf geen erg in heeft.

Het lezen of horen van woorden kunnen ervoor zorgen dat iemand iets kan begrijpen. Doch het zijn enkel de persoonlijke ervaringen die iemand iets kunnen laten voelen. Zo werkt dat  nou eenmaal.

Spanningen

Kinderen en of volwassen met jeugdtrauma’s kunnen dus de neiging hebben om zichzelf steeds weer in situaties te plaatsen die spanning en chaos creëren, vaak zonder zich bewust te zijn van de oorzaken achter dit gedrag.

Jeugdtrauma’s kunnen dus resulteren in een verhoogd niveau van emotionele arousal. Emotionele arousal verwijst naar de mate waarin iemand fysiologisch, psychologisch en cognitief is opgewonden of gestimuleerd door emoties. Het is een activeringsniveau van iemand emoties, vaak geassocieerd met de intensiteit van de emotionele reactie.

Fysiologisch

Emotionele arousal omvat veranderingen in de lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld: ademhalingssnelheid en spierspanningen en meer.

Psychologisch

Emotionele arousal op het psychologisch niveau kan worden ervaren zoals bijvoorbeeld spanning en of extreme alertheid.

Cognitief

Dit heeft te maken met hoe iemands gedachten en mentale processen kunnen veranderen wanneer ze in een bepaalde emotionele toestand verkeren. Wanneer iemand zeer emotioneel opgewonden is, kunnen hun gedachten zich richten op de bron van die emotie en kunnen ze moeite hebben om helder te denken.

Emotionele Arousal

Emotionele arousal is belangrijk omdat het ons helpt om te reageren op bepaalde situaties in onze omgeving. Het kan ons aansporen tot actie, het kan ons helpen om prioriteiten te stellen of om ons voor te bereiden op een reactie die passend zou zijn.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat een teveel van emotionele arousal schadelijk kan zijn. Want als iemand voortdurend blootgesteld wordt aan stressvolle situaties kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal.

Een goede balans in de emotionele arousal is dus heel erg belangrijk voor het welzijn van een persoon.

Erkenning van het jeugdtrauma

De erkenning dat een jeugdtrauma kan zorgen voor een dramaverslaving is een eerste stap naar hestel. Therapie kan dan een waardevol hulpmiddel zijn om inzicht te krijgen in de invloed van het jeugdtrauma.

Het is belangrijk om ook gezonde relaties en stabiliteit in het leven op te bouwen. Men kiest dan bewust voor evenwichtige en rustige omgevingen en of relaties, waarin conflicten minimaal zijn.

Het kan ook nodig zijn om te werken aan het vergroten van het gevoel van eigenwaarde en om te leren om anders met intense emoties om te gaan.

Hoe eerder ze ontdekken wat hun dramaverslaving inhoud,  hoe eerder ze het op kunnen lossen. Als het al langer aanwezig is dan zit het er al sinds jaren “ingeworteld” en dan wordt het een stuk moeilijker om het te kunnen oplossen.

Helen van het jeugdtrauma

Maar goed, men kan altijd weer helen al is het op oudere leeftijd en dat is het allerbelangrijkste. Belangrijk is dat je vroegtijdig ontdekt waar die “angel” precies zit.

Door therapie en het opbouwen van gezonde relatie kan voor een rustiger en bevredigender leven zorgen. En dat hebben ook deze kinderen en volwassen met hun jeugdtrauma’s nodig, want ook zij verdienen dat als ze eenmaal volwassen zijn.

Er is niets zo triest om als jong kind op te moeten groeien in een onveilige omgeving. Het kan voor zoveel verwarring in dat kleine hoofdje zorgen, dat anderen die dan wel zijn opgegroeid in een veilige omgeving dit vaak niet voor mogelijk kunnen houden.

Doch het gebeurt wel het is gewoonweg een realiteit, een realiteit die ik zelf ook heb doorstaan en doorleefd. Gezien ik mijn jeugdtrauma’s altijd in mijn eentje deed onderdrukken, heeft het zich nooit kunnen oplossen met alle gevolgen van dien.

Het onderdrukken van het jeugdtrauma

Ik voelde mezelf wel “goed” omdat ik de jeugdtrauma’s  onderdrukte, in die zin dat ik net deed alsof het mezelf niet aanging en de trauma’s op sommige momenten buiten mezelf “parkeerde”.

Doch achteraf gezien, heb ik daar toen geen goed aan gedaan. Ook al voelde het “parkeren” op het moment van mijn hele jonge kinds jaren wel goed aan, omdat ik zo iets van rust in mijn hoofd kon creëren . En zo op die manier een sterke overlevingsdrang kon ontwikkelen.

Er waren toen in die tijd geen andere opties. Vandaar dat ik de kennis die ik op veel latere leeftijd heb opgedaan graag met anderen zou willen delen. Zodat anderen er nog wel op tijd iets aan kunnen doen voordat ze bewijze van spreken in de fase van de pensioengerechtigde leeftijd komen.

Natuurlijk heb ik op volwassen leeftijd ook mijn leuke en mooie momenten gehad. Doch die hielden weer op zodra ik getriggerd werd in mijn PTSS. Tsja en dan was het hek weer van de dam en was ik weer terug bij af. Ik hoop dan ook lieve lezer dat je baat zult hebben bij het lezen van dit artikel.

Professionele hulp

Het is dus altijd raadzaam als je het gevoel hebt dat je te maken kunt hebben met een dramaverslaving wat voortkomt uit je jeugdtrauma of PTSS dat je dan professionele hulp zoekt bij een gekwalificeerde therapeut of zorgverlener.

Soms als je nog jong bent kun je wellicht denken: ik red het in emotioneel opzicht wel in mijn eentje, want dat ben ik van heel erg jongs af aan gewend dat het zo moest en niet anders kon. Doch je hebt nu kunnen lezen wat dat allemaal voor een gevolgen kan hebben op latere leeftijd.

Grensoverschrijdend gedrag kent vele verschillende vormen het verwijst naar elk gedrag dat de persoonlijke grenzen, veiligheid of waardigheid van een individu schendt.  Grensoverschrijdend gedrag is schadelijk voor de slachtoffers en kan vaak een negatieve impact hebben op hun welzijn en zelfbeeld.  Het is belangrijk om keer op keer te benadrukken dat dit bestrijd moet worden, er moet keer op keer weer gestreefd worden naar het bevorderen van respect, gelijkheid en begrip.

Aan het einde van de dag zijn we allemaal maar mensen, met een hart, gevoelens en emoties die diep geworteld zijn.

Mensen die een gebrek hebben aan empathie en zelfbewustzijn zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag. Ze kunnen zich mogelijk niet volledig realiseren hoe hun acties anderen kunnen beïnvloeden en of schaden.

Het ontbreekt mogelijk ook aan het vermogen om de grenzen van anderen te respecteren. Dit kan voortkomen uit een gebrek aan begrip of erkenning van de individuele rechten en behoeften van anderen. 

Een gebrek aan zelfbeheersing kan ook leiden tot een impulsief of ongepast gedrag. Mensen die moeite hebben met het beheersen van emoties of impulsen, kunnen zich vaker bezig houden met grensoverschrijdend gedrag (als dat in hun aard ligt)

Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.

Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….

Geschreven door: Alicia

Categorized in: