Omgaan met tegenslagen dat kan soms heel moeilijk zijn, want tegenslagen kunnen leiden tot gevoelens van angst, verdriet, frustraties, boosheid of zelfs wanhoop. Tegenslagen kunnen je zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid ondermijden.

En de stress die voortkomt uit tegenslagen kan fysieke symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, maagpijn, vermoeidheid of slapeloosheid.

Op mentaal vlak kan het leiden tot concentratieproblemen, piekeren en een gevoel van hopeloosheid.

Omgaan met tegenslagen – cognitieve herstructurering

Wat is cognitieve herstructurering? En wat doet het?

Cognitieve herstructurering kan helpen bij het omgaan met tegenslagen. Cognitieve herstructurering is een techniek uit de cognitieve gedragstherapie (CGT) waarbij je negatieve gedachten herkent en vervangt door positieve of neutrale perspectieven. Ik zal hier enkele voorbeelden gaan benoemen.

Negatieve gedachte: ik heb gefaald

  • Vervangende gedachte: ik heb misschien niet het resultaat behaald dat ik wilde, maar ik heb waardevolle lessen geleerd die me zullen helpen om het de volgende keer beter te doen.
  • Uitleg: deze gedachte verschuift de focus van het falen naar het leerproces en benadrukt groei en verbetering.

Negatieve gedachte: ik kan dit niet aan

  • Vervangende gedachte: dit is moeilijk, maar ik heb eerdere uitdagingen overwonnen en ik kan leren om hiermee om te gaan.
  • Uitleg: in plaats van je machteloos te voelen, herinner je jezelf eraan dat je in het verleden succesvol bent geweest en dat je de middelen hebt om nieuwe uitdagingen te trotseren.

Negatieve gedachte: niemand begrijpt wat ik doormaak

  • Vervangende gedachte: het voelt eenzaam, maar ik weet dat er mensen zijn die om me geven en willen helpen als ik ze om steun vraag.
  • Uitleg: deze gedachte verschuift van een gevoel van isolatie naar het erkennen van de mogelijkheid m eventuele steun of verbinding te vinden bij anderen.

Negatieve gedachte: ik ben niet goed genoeg

  • Vervangende gedachte: ik heb unieke kwaliteiten zoals ieder mens die waardevol zijn en ik ben constant bezig om mezelf te verbeteren.
  • Uitleg:  dit vervangt de zelfkritiek door erkenning van je waarde en een focus op voortdurende persoonlijke groei.

Negatieve gedachte: dit gaat nooit over

  • Vervangende gedachte: deze situatie is tijdelijk en met de tijd zullen dingen veranderen. Ik kan stappen ondernemen om de situatie te verbeteren.
  • Uitleg: deze gedachte helpt je om het perspectief van permanentie te doorbreken en herinnert je eraan dat veranderingen mogelijk zijn.

Negatieve gedachte: ik ben stom als ik fouten maken

  • Vervangende gedachte: iedereen maakt fouten en het is een kans om te leren en te groeien. Het betekent heus niet dat ik stom ben.
  • Uitleg: door de fout te normaliseren en het te zien als een leermoment, vermijd je zelfkritiek en kun je op een constructieve manier omgaan met de situatie.

Negatieve gedachte: ik had het beter moeten doen

  • Vervangende gedachte: ik heb mijn best gedaan met de middelen en kennis die ik op dat moment had. Nu kan ik reflecteren en verbeteren voor de toekomst.
  • Uitleg: dit perspectief helpt om milder te zijn voor jezelf en de focus te leggen op verbetering in plaats van op spijt.

Negatieve gedachte: dit gebeurt altijd bij mij

  • Vervangende gedachte: dit is een moeilijke situatie, maar betekent niet dat het altijd zo zal zijn. Er zijn ook momenten geweest waarin dingen goed gingen.
  • Uitleg: deze gedachte corrigeert de overdreven generalisatie en brengt de focus terug net het idee dat niet alle situaties hetzelfde zijn.

Negatieve gedachte: wat als alles misgaat?

  • Vervangende gedachte: het is mogelijk dat sommige dingen niet volgens plan gaan, maar ik ben voorbereid en kan omgaan met uitdagingen als ze zich voordoen.
  • Uitleg: dit vervangt e angstige anticipatie met een realistischer en zelfverzekerde houding tegenover mogelijke problemen.

Omgaan met tegenslagen – cognitieve herstructurering

Cognitieve herstructurering helpt je m je denkpatronen te veranderen en je emotionele en mentale welzijn te verbeteren door ondersteunende en  realistischere gedachten te ontwikkelen.

Omgaan met tegenslagen – situaties die ons leven kunnen verstoren

Tegenslagen zijn situaties die ons leven verstoren, zoals verlies, relatieproblemen, mislukking, financiële moeilijkheden en of andere onverwachte en ongewenste gebeurtenissen. Tegenslagen kunnen ons fysiek, emotioneel en mentaal uit balans brengen.

Omgaan met tegenslagen – psychologische mechanismen

Coping mechanismen: mensen kunnen verschillende strategieën gebruiken om met stress om te gaan. Deze kunnen actief zijn, zoals probleemoplossing of zoeken naar steun, of passief zoals vermijden en ontkennen.

Veerkracht: dit is het vermogen om terug te veren na een tegenslag. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot en omvangrijk de tegenslag is of de veerkracht lukt of niet.

Rouwverwerking: als een tegenslag gepaard gaat met verlies, kan het doorlopen van rouwfases (ontkenning, woede, onderhandeling, acceptatie, depressie ) een deel van het proces zijn.

Omgaan met tegenslagen – strategieën

  • Erken en accepteer je emoties : het is belangrijk om je emoties te erkennen zonder oordeel. Geef jezelf de ruimte om boos, teleurgesteld of verdrietig te zijn.
  • Situatie analyseren: kijk naar de situatie en bepaal welke aspecten je kunt beïnvloeden. Focus op concrete stappen die je kunt nemen om de situatie te verbeteren.
  • Doelen stellen: stel realistische doelen om de tegenslag te overwinnen. Het verdelen van het probleem in kleinere, beheersbare stappen kan minder overweldigend aanvoelen.
  • Fysieke gezondheid: zorg goed voor je lichaam door gezond te eten, voldoende te bewegen en te slapen. Lichaamsbeweging kan stress verminderen en je stemming verbeteren.

Omgaan met tegenslagen – perspectief

Cognitieve herstructurering: dat houd in dat je probeert om je manier van denken wat te veranderen. In plaats van je alleen te richten op wat er is mis gegaan, zou je kunnen kijken naar wat je ervan kunt leren. Dat klinkt niet prettig, dat is het ook niet maar het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

Zoek naar betekenis: probeer te begrijpen wat je uit de situatie kunt halen, zelfs al het op dit moment wellicht heel moeilijk is. Soms kunnen tegenslagen ons na verloop van tijd sterker maken of een nieuw perspectief bieden.

Als tegenslagen te lang aanhouden of bijzonder zwaar zijn, dan kan dit zelfs leiden tot chronische stress, die negatieve gevolgen kan hebben voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken als je merkt dat je er zelf niet uitkomt. Onderschat dit niet.

Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.

Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….

Categorized in: