Panseksuelen houden van panseksualiteit. Wat is de betekenis van panseksualiteit? Panseksuelen voelen zich aangetrokken tot mensen ongeacht hun geslacht, genderexpressie of genderidentiteit. Waar komt het woord “pan” dan vandaan? Het woord pan komt van het Griekse woord “pan”, wat “alles” betekent.
Panseksuelen
Panseksuelen voelen zich dus aangetrokken tot mensen op basis van persoonlijkheid, emotionele connectie en andere kenmerken. Ze laten zich dus niet beperken door geslacht of gender.
Hier volgen enkele belangrijke punten om wat meer te begrijpen over panseksualiteit:
Een panseksueel persoon kan zich dus aangetrokken voelen tot vrouwen, mannen, non-binaire personen, transgender personen, genderqueer personen en alle andere genders op het spectrum.
In tegenstelling tot heteroseksualiteit of homoseksualiteit, waarbij de aantrekkingskracht meestal gericht is op mensen van het andere of hetzelfde geslacht, voelen panseksuelen zich aangetrokken to mensen ongeacht het geslacht.
Hoewel biseksualiteit en panseksualiteit enige overlap kunnen hebben, zijn er ook verschillen. Het moet dus niet verward worden met biseksualiteit. Biseksualiteit verwijst vaak naar aantrekking tot zowel vrouwen als mannen, terwijl panseksuelen aangeeft dat gender niet de beslissende factor is in de aantrekking.
Dat betekend dus dat panseksuelen openstaan voor aantrekking tot mensen van alle genderidentiteiten.
Het is belangrijk om de unieke aard van iemands seksuele oriëntatie te respecteren, of dit nu panseksualiteit is of een andere vorm van seksuele identiteit. Elk persoon heeft het recht om hun identiteit op hun eigen manier te begrijpen en te uiten. Ook hier mogen we niet in discrimineren.
Hoe ontdek je of je behoort tot de panseksuelen?
Het ontdekken van iemands seksuele oriëntatie, of het nu panseksualiteit is of een andere vorm van seksuele geaardheid, kan een persoonlijk en vaak geleidelijk proces zijn. Er zijn geen snelle en of harde regels voor het bepalen van je seksuele oriëntatie. Het is belangrijk om te onthouden dat ieders reis uniek is.
Panseksuelen kunnen merken dat ze zich aangetrokken voelen tot mensen van allerlei achtergronden en identiteiten vanwege de manier waarop ze met elkaar omgaan en verbinding maken.
Terugkijken op vorige romantische of seksuele ervaringen, kan iemand die panseksueel is merken dat ze zich aangetrokken voelden tot mensen van verschillende genders en dat dit een terugkerend patroon is in hun relaties.
Het is belangrijk op te merken dat seksuele oriëntatie een persoonlijke reis is en dat er geen haast bij is om een specifiek label te vinden. Sommige mensen voelen zich van jongs af aan al aangetrokken tot mensen van verschillende genders, terwijl anderen dit pas later in hun leven ontdekken.
Het allerbelangrijkste is dat iemand zichzelf kan zijn en blijven en zich comfortabel voelt bij hun seksuele oriëntatie, wat die dan ook moge zijn.
LGBTQ+
Er zijn verschillende regio’s en steden die een LGBTQ+ gemeenschapscentrum hebben waar verschillende evenementen en bijeenkomsten georganiseerd worden.
Deze centra’s kunnen een bijzondere plek zijn om gelijkgestemden individuen te ontmoeten. Tevens zijn er online platforms en of social media groepen die zich specifiek wijden aan panseksuelen. De jaarlijkse Pride-evenementen zijn gelegenheden om mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap te ontmoeten. Deze evenementen omvatten vaak, conferenties, festivals en of parades waar panseksuele mensen elkaar kunnen leren kennen en of support kunnen geven.
Er zijn op vandaag ook veel datingapps en of websites die een optie hebben voor mensen om hun seksuele oriëntatie aan te geven. Dit maakt het gemakkelijker voor panseksuelen om anderen te vinden die openstaan voor diverse geslachten en genderidentiteiten. Als je behoort tot de panseksuelen dan zou je daar eens op kunnen googelen.
Het belangrijkste voor de panseksuelen is om te onthouden dat het vinden van een gemeenschap van panseksuelen kan helpen bij het gevoel van verbondenheid, begrip en of support. Door deel te nemen aan deze groepen kan iemand zichzelf zijn en vrienden en of kennissen vinden die hun ervaring begrijpen en of delen.
Het is ook een manier om zich verder te ontwikkelen in deze identiteit waardoor men zichzelf verder kan ontwikkelen.
Voor iedere seksuele geaardheid heeft de LGBTQ+ wel een platform waar mensen vrijuit kunnen praten en of gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Dat is natuurlijk tof dat dit zo geregeld is, het maak daar niet uit of je behoort tot de panseksuelen en of tot een andere seksuele geaardheid. Iedereen is daar welkom.
Sinds wanneer bestaat panseksualiteit?
Het concept van panseksualiteit bestaat a lang, maar het gebruik van de term “panseksualiteit” zoals we het vandaag kennen, begon meer bekendheid te krijgen in de late 20ste eeuw.
De term “panseksuelen” werd voor het eerst gepopulariseerd door de psychiater Sigmund Freud in de vroege 20ste eeuw. Hij gebruikte het om te verwijzen naar een breed scala aan seksuele aantrekkingen die niet werden beperkt door het biologische geslacht van de persoon.
Echter, het begrip en de term kregen pas later in de jaren 1990 en 2000 meer aandacht in de LGBTQ+ en daarbuiten. Mensen begonnen het steeds meer te gebruiken om hun seksuele oriëntatie te beschrijven, waarbij ze aangaven dat ze zich aangetrokken voelden tot mensen ongeacht of ze zich identificeerden als man, vrouw, beid of een ander gender.
Hoewel panseksualiteit als specifieke term relatief recentelijk meer erkenning heeft gekregen, hebben mensen die zich aangetrokken voelen tot anderen zonder betrekking tot gender al eeuwenlang bestaan.
De erkenningen en acceptatie van panseksuelen als een geldige seksuele oriëntatie zijn echter meer recente ontwikkelingen in de geschiedenis van gender-en seksualiteitsstudies.
Waar moet je panseksualiteit niet mee verwarren?
De panseksuelen moet je niet verwarren met omniseksualiteit. Want iemand die omniseksueel is, verward zich ook niet met de panseksuelen. Wat is dan het verschil? Bij omniseksualiteit wordt het geslacht of gender van de ander wel erkend, terwijl dat bij panseksuelen niet het geval is.
Een persoon die panseksueel is, kijkt dus puur en alleen naar iemand innerlijke beauty. Uiteraard moet er wel altijd iets van chemie aanwezig zijn, maar dat geldt voor iedere seksuele geaardheid.
Hoe ziet de panseksuele vlag eruit?
De panseksuele vlag dook rond 2010 op en de vlag voor de panseksuelen bestaat uit 3 kleuren: roze, blauw en geel. De kleur rose verwijst naar het vrouwelijke gelacht, de kleur blauw verwijst naar het mannelijke geslacht. En de gele kleur verwijst naar genderqueer, wat weer staat voor genderidentiteiten die niet uitsluitend vrouw of man zijn.
Empathisch vermogen
Vanuit mijn empathisch vermogen, vraag ik bij deze even ook aandacht voor Mensen met een seksuele stoornis. Want wat mij wel teleurstelt in de LGBTQ+ en in onze Maatschappij is dat mensen met een “seksuele stoornis” nog steeds buiten worden gesloten. Want volgens de stichting van de Aseksuele vallen de mensen met impotentie, erectiestoornissen, frigiditeit niet onder de Aseksuele maar eerder onder de categorie: mensen met een “seksuele stoornis”.
Als je de statistieken bekijkt zijn er best veel mannen met impotentie en of erectiestoornissen. Ook zijn er veel vrouwen die frigide zijn en meer.
Desondanks deze wetenschap worden de mensen met een “seksuele stoornis” nog steeds niet verwelkomd in onze Maatschappij en dat vind ik triest. Ik vind dat heel erg triest gezien onze Maatschappij ons duidelijk wilt maken dat we iedereen zouden moeten omarmen. Een “seksuele stoornis” is iets wat ieder mens zou kunnen overkomen, is het niet op jongere leeftijd dan wel op oudere leeftijd.
Ik wilde hier iets mee doen en dat deed ik ook door de LGBTQ+ aan te schrijven, ook de Europese LGBTQ en meer. Van niemand is er ooit een reactie teruggekomen. Ik had zelfs een bekende Nederlander aangeschreven en enkele tv programma’s om hier iets van aandacht aan te geven.
Door die bekende Nederlander werd me dan wel geantwoord dat ik zeer zeker een punt had, maar daar bleef het dan ook bij. Mensen beloven wel eens vaker dat ze er iets mee willen gaan doen, maar als de daad uitblijft dan berust de belofte enkel op woorden. En als de belofte enkel op woorden berust dan is het eigenlijk een loze belofte. Helaas…
De groep van mensen met een “seksuele stoornis”, blijft op die manier “verplicht” om undercover te moeten leven. En dat vind ik hoe dan ook zeer teleurstellend. Mensen met een “seksuele stoornis” hebben daar niet voor gekozen. Het is hun overkomen en of aangeboren.
Het zit mij ergens nog steeds niet lekker dat iedere seksuele geaardheid geaccepteerd wordt in onze samenleving en dat mensen met een “seksuele stoornis” om welke reden dan ook nog steeds onder de Radar moeten blijven. Waarom is dit nodig?
Ze krijgen nergens een podium, waar ook zij gelijkgestemden zouden kunnen ontmoeten. Onze Maatschappij hoeft hier maar aan mee te willen werken en het kan zomaar een realiteit worden dat ook zij een podium krijgen waar ze gelijkgestemden zouden kunnen ontmoeten.
Ik hou nu eenmaal van gelijke rechten voor ieder mens en ik hoop dat er op een dag ook een soort van podium komt voor mannen en vrouwen met een “seksuele stoornis”.
Anders lijkt het er ook maar op of het alleen om Seksuele Propaganda gaat in onze Maatschappij en dat vind ik alles behalve fair ten opzichte van die groep.
Ik hoop op jullie begrip
Gezien er behoorlijk veel panseksuelen in ons land zijn, plaats ik deze oproep onder dit artikel. In de hoop dat er wellicht een iemand is met empathie, die dit leest, invloed heeft en mee kan beslissen om hier iets aan te doen voor al die mensen met een “seksuele stoornis”. Het blijkt nu wel, dat ik daar in mijn eentje niets aan kan veranderen. Toch is die vorm van mensen met een “seksuele stoornis”, die vorm van discriminatie ook niet okay.
Als de Maatschappij, schrijvers, tv programma’s , podcast en of journalisten geen aandacht aan willen geven, aan mensen met een “seksuele stoornis” dan houdt het gewoonweg op.
Nu rust daar wellicht nog een te grote taboe op mensen met een “seksuele stoornis”. Alsof men zich zou moeten schamen? Alsof men niet meer mee telt in deze Maatschappij als men een “seksuele stoornis” heeft? Het lijkt wel de omgedraaide wereld. Ik kan het nog steeds niet vatten waarom daar nog zo’n grote taboe op rust. Ook de mensen met een “seksuele stoornis” hebben gevoelens en kunnen uitzien naar warmte, begrip, liefde en gelijkgestemden. Want daar zijn we mens voor.
Gelijke rechten en gelijke kansen voor iedereen. Toch?
Geschreven door: Alicia
Mijn Missie (hier tref je ook directe links aan naar bijna alle artikelen van mij, wellicht zit er iets bij wat je op dit moment van pas kan komen?)
Delen is om elkaar geven, echt wel.
Zorg goed voor jezelf!