Als je op zoek bent naar persoonlijke groei, dat ben je bezig om jezelf het beste te gunnen. Ieder mens is uniek en ieder mens is goed op haar of zijn manier. Doch als je jezelf interesseert voor persoonlijke groei, dan ben je van plan om nog een betere versie van jezelf te worden.

Vanuit persoonlijke ervaringen weet ik dat persoonlijke groei niet altijd even makkelijk is. Doch uiteindelijk loont het zich en dat ga je dan ook ervaren. Belangrijk is dat je jouw motivatie op peil weet te houden. Dat hoeft niet perse iedere dag en of ieder moment. Het is goed als je jezelf ook dagen van rust gunt, zodat je al het geleerde kunt laten bezinken.

Persoonlijke groei

Maak jezelf nooit wijs dat je de persoonlijke groei ogenblikkelijk uit je mouw kunt schudden. Het is een leerproces en een fase, waar je stap voor stap door heen gaat.

Als je dit te snel probeert te doen, dan heb je kans dat het je tegen gaat staan en dan kan je motivatie weer verminderen.

Heb vertrouwen in jezelf, baseer je op je instinctief gevoel van oprechtheid en de mogelijkheid op de persoonlijke groei op te kunnen bouwen.

Wat betekent persoonlijke groei eigenlijk?

Persoonlijke groei kan variëren van het verkennen van emotionele intelligentie, tot het vergroten van zelfbewustzijn of  van het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

Persoonlijke groei begint vaak met zelfreflectie, het kan helpen om de huidige situatie beter te begrijpen of te bepalen waar je naar toe zou willen groeien. Het moedigt teven aan om na te denken over onze zwakkere punten en sterke punten. Soms kunnen we ook een “blinde vlek” hebben met betrekking tot een bepaald gedrag van onszelf.

Als een ander je dan opbouwende kritiek zou geven waar je iets mee zou kunnen dan is dat altijd fijn, je zou het dan kunnen erkennen en willen besluiten om hier iets aan te doen. Vaak kunnen dat hele kleine dingetjes omvatten die je zelf nog niet eens beseft. Als een persoon dogmatisch is, dan zal het wellicht nooit tot die persoon doordringen.

Persoonlijke groei gaat vaak gepaard met obstakels en uitdagingen. Het omarmen van deze uitdagingen en het leren van mislukkingen en of tegenslagen is van belang bij persoonlijke ontwikkeling.

Zoals ik al aangaf is persoonlijke groei een geleidelijk proces, het moedigt je aan om kleine, haalbare stappen te nemen in de richting van jouw doel en of doelen. Het vieren van kleine overwinningen kan motiverend zijn en helpen om het gevoel van vooruitgang na te streven.

Luister goed naar de ander, probeer de ander altijd uit te laten praten en probeer de ander te begrijpen in plaats van te verwachten dat ze jou eerst begrijpen. Dat komt naderhand wel.

Probeer tijdens het luisteren de onderliggende bedoeling van de ander te begrijpen.

Goede relaties met anderen

Persoonlijke groei houdt ook om te beseffen dat het  eigenlijk nooit goed om een gedrag te vertonen door op alles ja te zeggen. Soms doen mensen dat omdat ze aardig gevonden willen worden of omdat ze hulpvaardig willen zijn.  Het leren om ook nee te kunnen zeggen is van essentieel belang om jezelf te beschermen tegen overbelasting.

Het is belangrijk dat ook jij je eigen grenzen stelt, want als je bijvoorbeeld te vaak over je eigen grenzen gaat dan kan dat voor innerlijke verdriet en of voor frustraties zorgen en dan doe je jezelf te kort.  Je zou bijvoorbeeld tegen de ander kunnen zeggen: ik zou dit heel graag voor jou willen doen, maar ik kom op dit moment gewoon tijd voor mezelf te kort.

Of je zou kunnen zeggen: ik zou je graag willen helpen, maar ik heb nu zelf echt behoefte aan een pauze.  Want het kan altijd zo zijn dat jouw hersenen momenteel barstensvol zitten en dat je overbelasting wilt vermijden. De rest kan dan wachten tot later.

Persoonlijke groei in een relatie

Partners in een liefdesrelatie moeten beseffen, dat een communicatiestoornis meestal altijd van emotionele oorsprong is.  Het is dus handig om te leren om de gevoelens met elkaar te delen, dus te dialogeren voordat men zich aan een discussie waagt. Dat gaat wellicht niet altijd even gemakkelijk, maar het is zeker aan te leren.

Als partners werkelijk een willen worden, moeten ze bereid zijn het risico te nemen van absolute transparantie. Want eenheid is alleen mogelijk wanneer de partners elkaar kennen en aanvaarden zoals ze zijn. Slechts vanuit deze eenheid kan hun geluk als een bijproduct opbloeien. Als die bereidheid aanwezig is aan beiden kanten dan zal de liefde blijven groeien.

Persoonlijke groei om jezelf wat beter te leren kennen

Als we onszelf nog beter willen leren kennen, dan moeten we openstaan voor al onze gevoelsreacties en die aanvaarden. Onze gevoelens zijn de sleutel om onszelf te begrijpen als persoon.  

Als ik bijvoorbeeld van het standpunt uitga dat anderen gevoelens in mij kunnen stimuleren die al latent in mij aanwezig zijn dan kunnen die gevoelens me veel leren wanneer ze naar de oppervlakte komen.

 Ik zou mezelf dan af kunnen vragen: waarom werd ik zo boos? Waarom kreeg ik een bedrukt of angstig gevoel? Blijkbaar was er in mij al iets aanwezig, dat door dit voorval werd opgeroepen. Wat was dat dan? Op die manier ga ik met een constructie manier met mijn gevoelens om.

Ik zou door middel van persoonlijke groei  ontwikkeling bijvoorbeeld kunnen ervaren dat ik soms dingen associeer met elkaar die eigenlijk los van elkaar staan. Stel je voor dat je als kind bent opgegroeid in een onveilige en of agressieve omgeving. Als ik dan volwassen ben en een discussie krijg met een geliefd persoon dan kan ik met de handen naar mijn hoofd grijpen. Ik kan dan niet goed meer naar de ander luisteren omdat ik zo’n voorval associeer met mijn verleden.

Als ik het niet zou associëren met mijn verleden dan zou ik bijvoorbeeld niet naar mijn hoofd grijpen en dan zou ik beter naar die ander kunnen luisteren. Ik hoop dat ik met dit voorbeeld goed uitleg hoe ik dat bedoel.

Ik geef dan niet meer alleen de ander de schuld, maar probeer ook in mezelf te kijken. Vaak is het gedeelte wat we zien van menselijke gevoelens slechts een tiende deel van wat er werkelijk in ons omgaat. Dat houdt in dat we ons slechte van een klein deel van onze gevoelens bewust zijn.

Natuurlijk komt het veel voor dat mensen hun gevoelens niet goed tot uiting kunnen brengen. Sommige emoties komen, hoewel ze inwendig bewust ervaren worden bijna zelden aan de oppervlakte.

Soms zijn er twee redenen die ons ervan weerhouden onze bewuste gevoelens te uiten. De eerste rede zou kunnen zijn dat we wellicht betwijfelen of anders ons wel zouden begrijpen. De tweede reden waarom we onze gevoelens niet naar buiten brengen zou kunnen zijn omdat men angst heeft dat deze  gevoelens dan later tegen ons gebruikt kunnen worden. Dit bijvoorbeeld als je jezelf te kwetsbaar opstelt. Dat hoeft natuurlijk niet, maar dat kan natuurlijk wel gebeuren.

Bij mensen die je volledig vertrouwt zal die angst niet naar boven komen, dat gebeurt eerder bij mensen die je nog niet of nauwelijks kent.

Het kind in ons

Een kind dat opgroeit in een gezien waar geen gevoelens geuit worden, zal zeker geneigd zijn om gevoelens van tederheid en of warme genegenheid te onderdrukken. Een kind dat opgroeit in een gezin waar constant ruzie is, zal gemakkelijk en spontaan lucht geven aan zijn woede. Daardoor zal het wellicht ook leren dat de zachtere gevoelens te onderdrukken.

Het kind in ons is spontaan, levendig en vaak creatief. Het volgt zijn gevoel. Alle gevoelsreactie van blijheid tot en met wanhoop zijn hier opgeslagen. Ook de in onze jeugd opgelopen letsels zijn hier geregistreerd. En hier bedoel ik de “geestelijke letsels” mee.

De volwassene in ons zou daarom aan het “kind” moeten toestaan om uiting te geven aan zijn vreugde en energie.

Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.

Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….

Geschreven door: Alicia

Categorized in: