Pesten, hoe misselijkmakend, vervelend en naar kan dat zijn? Ik ga het eerste hebben over pesten op school, in een van de laatste alinea’s ga ik het hebben over pesten op de werkvloer.
Pesten op school
Pesten op school kan verschillende oorzaken hebben en wordt vaak beïnvloed door een combinatie van factoren. Hier zijn enkele reden waarom die vervelende pesters ervoor kunnen kiezen om te pesten. Ik benoem de pesters vervelend en of kleingeestig omdat ik nu eenmaal geen enkele vorm van respect kan opbrengen voor al die pesters.
Het pesten gebeurd niet alleen op scholen en of op het werk. Het pesten gebeurd zelfs in de Verzorgingstehuizen voor bejaarden. Helaas worden kleine vervelende pesters ook volwassen, vandaar dat ze erop kikken om na hun schoolperiode verder te gaan met pesten op de werkvloer en als ze bejaard zijn dan gaan ze ook nog eens door als geboren pester in het Verzorgingstehuis waar ze verblijven. Ongelooflijk maar waar.
Ik persoonlijk vind dan ook dat diegene die blijvend pesten om een ander neer te halen een taakstraf verdienen. Hoe houd dat pesten anders op? Er zijn wel campagnes tegen pesters, maar dat helpt niet echt als we blijven kijken naar kinderen en of volwassen mensen die nog steeds in stilte lijden omdat ze gepest worden. Soms moet men nu eenmaal radicale veranderingen doorvoeren, als men wilt dat er echt iets gaat veranderen.
Macht willen uitoefenen
Voor sommige kleingeestige pesters draait pesten om macht uit te oefenen op anderen. Ze voelen zich sterker of machtiger wanneer ze anderen vernederen of intimideren. Door iemand anders neer te halen, kunnen ze zichzelf beter of superieur voelen. Nou zeg, als je pesten nodig hebt om je beter te kunnen voelen hoe leeg en ziekelijk ben je dan van binnen?
In sommige gevallen denken mensen die pesten dat ze door de anderen te pesten wat meer aandacht krijgen en of populair worden bij hun leeftijdsgenoten. Ze kunnen zelfs denken dat het pestgedrag hen status geeft binnen de groep. Hoe kleingeestig ben je dan?
Sommige pesters hebben een gebrek aan inlevingsvermogen en begrijpen niet hoe hun acties andere beïnvloeden. Ze zijn zich mogelijk niet bewust van de schade en pijn die ze veroorzaken bij het slachtoffer wat gepest wordt. Althans laten we hopen dat ze zich mogelijk niet bewust zijn van de schade die ze aanrichten, want als ze er wel bewust van zouden zijn dan is dit nog veel erger.
Soms zien mensen die pesten, pestgedrag in hun omgeving of in de media en imiteren ze dit gedrag zonder te begrijpen wat ze doen. Ze kunnen denken dat het normaal of grappig is om anderen te vernederen. Tot mijn verbazing zag ik online dat er ook een spel bestaat over pesten: pesten en de regels. En tot nog grotere verbazing merkte ik op dat “pesten regels” ook nog eens veel zoekvolume heeft.
Sommige pesters kunnen onzeker zijn over zichzelf en pesten kan een manier zijn om hun eigen zelfbeeld te versterken. Door anderen neer te halen, hopen ze zichzelf beter te voelen. Mijn inziens kan zo’n kind dat pest of een volwassene die pest beter in therapie gaan om hun zelfbeeld te versterken, op die manier gaat het niet ten koste van een ander.
In sommige gevallen kunnen kinderen en of volwassen die pesten worden beïnvloed door groepsdruk. Ze voelen zich gedwongen om mee te doen met het pestgedrag om geaccepteerd te worden door een bepaalde groep van pesters.
Het is belangrijk om op te merken dat geen enkele van deze redenen het pesten rechtvaardigt of goedpraat. Pesten blijft een gemeen en schadelijk gedrag met negatieve gevolgen voor de gepeste. Het is essentieel om pestgedrag nog serieuzer te nemen als men al doet en harde maatregelen te nemen om het te stoppen en te voorkomen.
Er zijn tal van redenen waarom pesten absoluut ontoelaatbaar en schadelijk is. Lees verder waarom dit “not done” is.
- Pesten kan ernstige emotionele en psychologische schade veroorzaken bij de slachtoffers. Dit kan leiden tot depressie, angst, een laag zelfbeeld, zelfmoordgedachten en andere psychische problemen. Reden genoeg om hier heel hard tegen op te treden. Mijn advies zou zijn: geef chronische pesters een taakstraf. Want zoals we allemaal wel weten gaat het pesten al eeuwen voort.
- Fysiek pesten kan zelfs leiden tot verwondingen, pijn en gezondheidsproblemen bij de slachtoffers. Dit kan variëren van blauwe plekken en snijwonden tot ernstigere verwondingen.
- Pesten verstoort het leerproces op school voor de slachtoffers die gepest worden. Het kan moeilijk zijn voor slachtoffers om zich te concentreren als ze angstig zijn voor pesten.
- Slachtoffers van pesten voelen zich vaak geïsoleerd en alleen. Ze kunnen het moeilijk vinden om vriendschappen te sluiten en vertrouwen op te bouwen vanwege het pestgedrag.
- Pesten creëert een angstige en onveilige omgeving in de klas, op school of op een werkplek. Dit komt doordat slachtoffers van het pestgedrag voortdurend op hun hoede moeten zijn. Dit heeft invloed op het welzijn.
- De effecten van pesten kunnen langdurig zijn en zelfs op latere leeftijd nog merkbaar. Slachtoffers kunnen jaren later nog steeds lijden onder de gevolgen van het pestgedrag. Hoe heftig is dat?
- Pesten gaat rechtstreeks in tegen waarde van respect, mededogen en gelijkheid. Het is een misbruik van macht en een schending van de rechten van anderen, net zoals discriminatie en of racisme.
Door pesters gedeeltelijk toe te staan of te negeren, geven we een slecht voorbeeld aan jongeren en de bredere gemeenschap. Het zou het idee kunnen versterken dat pesten aanvaardbaar is, wat de cyclus kan voortzetten.
Kortom, pesten is niet alleen schadelijk op het moment zelf, maar het kan ook diepgaande en langdurige effecten hebben op het leven en welzijn van het slachtoffer.
Het is belangrijk om te benadrukken dat het aanpakken van het pestgedrag op een school of in een gemeenschap niet alleen draait om straffen. Alhoewel ik nog steeds een voorstander zou zijn om chronisch en gemene pesters een taakstraf te geven.
Maar goed het creëren van een cultuur van respect, begrip en ondersteuning is ook belangrijk. Dit gezegd hebbende, zijn er enkele maatregelen die kunnen helpen om het gedrag aan te pakken en de verantwoordelijkheid van kinderen en of volwassenen die pesten te blijven benadrukken.
Educatieve maatregelen:
Meer voorlichting en educatie over dit onderwerp, de gevolgen ervan en de impact op slachtoffers. Dit kan in de vorm van workshops, gastcolleges en of lesprogramma’s.
Herstelgerichte praktijken
Pesters betrekken bij herstelgerichte praktijken waar ze verantwoordelijkheid leren nemen voor hun daden, zich verontschuldigen bij het slachteroffer zodat ze leren om de schade te herstellen.
Gesprekken en counseling
Individuele gesprekken met een schoolpsycholoog of counselor om de oorzaken van het pestgedrag te begrijpen en om diegene die pesten aan te leren, dat het belangrijk is om ook empatisch te kunnen zijn.
Gedragscontracten
Het opstellen van gedragscontracten waarin duidelijk wordt gemaakt welk gedrag acceptabel is en welke consequenties er volgen bij pesters.
Disciplinaire maatregelen
Passende disciplinaire maatregelen zoals, schorsing, verwijdering uit bepaalde activiteiten of andere passende straffen, afhankelijk van de ernst van het pestgedrag.
Ouders betrekken
Ouders informeren over het pestgedrag van hun kinderen en samenwerken met hen om het gedrag aan te pakken. Ouders kunnen natuurlijk ook worden betrokken bij voorlichting en ondersteuning. Er zijn ouders die hier voor open staan en er zijn ook ouders die hier niet voor openstaan.
Community Service
Het verrichten van gemeenschapsdienst als een manier om verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden en iets positiefs bij te dragen aan de gemeenschap.
Verlies van privileges
Het tijdelijk intrekken van privileges zoals deelname aan buitenschoolse activiteiten, gebruik van technologie of iets anders waar de pester waarde aan hecht.
Interventieplannen
Het ontwikkelen van gepersonaliseerde interventieplannen voor diegene die pesten, gericht op het aanpakken van specifieke gedragsproblemen en het bevorderen van positieve verandering.
Het doel van deze maatregelen
Het doel van deze maatregelen is niet alleen om te straffen, maar vooral om diegene die pesten te laten begrijpen waarom hun gedrag onacceptabel is en hen de mogelijkheid bieden om verantwoordelijkheid hierin te nemen.
Uiteraard is het belangrijk dat deze maatregelen worden uitgevoerd binnen een bredere context van preventie, onderwijs en ondersteuning voor alle leerlingen in de scholengemeenschap.
Het is belangrijk om te begrijpen dat pestgedrag meestal het resultaat is van een combinatie van interne en externe factoren. Ook al valt het pesten nooit goed te praten.
Kinderen met gedragsproblemen zoals een aandacht tekort stoornis kunnen een groter risico lopen om te gaan pesten. Zeker als ze door andere pesters beïnvloed worden.
Ze kunnen in sommige gevallen beïnvloed worden door een groep waar ze mee omgaan. En zoals ik al eerder aangaf kunnen ze zich gedwongen voelen om mee te doen met pestgedrag om geaccepteerd te worden door een groep. Doch ook dan valt het pesten niet goed te praten.
Soms kan het voorkomen dat pesters zelf ooit slachtoffer geweest zijn van pesten. Ze kunnen dit gedrag internaliseren en het doorgeven aan anderen als een manier om controle terug te krijgen.
Pestgedrag kan ook een manier zijn om om te gaan met hun eigen interne strijd. Het kan dienen als een afleiding van hun eigen emotionele pijn. Doch ook dan valt het pesten niet goed te praten.
Kinderen kunnen ook onjuiste opvattingen hebben over pesten, ze kunnen denken dat pesten grappig is, of dat het normaal is om anderen te vernederen. Doch ook dan valt het pesten niet goed te praten.
Kortom het aanpakken van pestgedrag vereis een holistische benadering waarbij begrip, educatie, interventie en ondersteuning samen komen.
De stille pijn doorstaan
Als een kind in stilte de pijn van pesten doorstaat, is het belangrijk om haar of hem te helpen op een manier die veilige en ondersteunend is.
Moedig het kind aan om hulp te zoeken bij een vertrouwenspersoon of een empathische leraar. Het is belangrijk dat ze beseffen dat ze niet alleen zijn en dat er mensen zijn die kunnen helpen.
Leg uit dat het heel belangrijk is om rustig te blijven en niet te reageren op pestkoppen. Reacties zoals huilen en of boos worden kunnen de situatie soms verergeren. Het tonen van zelfbeheersing kan het pesten verminderen.
Moedig het kind aan om assertief te zijn, bijvoorbeeld door duidelijk “hou op” of “stop hiermee” te zeggen tegen de pestkoppen. Leer ze om respectvol en stevig voor zichzelf op te komen.
Online pesten oftewel Cyberpesten
Als het pesten online plaatsvindt, moedig het kind dan aan om te praten over cyberpesten en hoe ze zichzelf online kunnen beschermen. Leer ze aan om nooit persoonlijke informatie te delen en om pestberichten te rapporteren.
Blijf regelmatig met het kind praten en blijft op de hoogte van wat er gaande is. Laat heb weten dat je er altijd voor hen bent en dat je samen op zoek kunt gaan naar oplossingen.
Door openlijk over pesten te praten en hulp te zoeken, kunnen ze stappen zetten om zichzelf te beschermen en zo de situatie te verbeteren. Als ouder, leraar, of verzorger is het ook cruciaal om te weten wat de schoolbeleidslijnen zijn rond pesten en hoe deze toe te passen. Het creëren van een veilige omgeving waarin pesten niet getolereerd wordt, is een gedeelde verantwoordelijkheid van de hele gemeenschap.
Pesten op het werk
Pesten op het werk, ook wel bekend als werk gerelateerd pestgedrag of werkplekintimidatie dat is een ernstig probleem dat zowel de fysieke als mentale gezondheid van werknemers kan schaden. Men kan er zelf een burnout door krijgen.
Het pesten kan verschillende vormen aannemen en kan plaats vinden tussen collega’s, leidinggevende en of ondergeschikten.
Pesten op het werk omvat herhaaldelijk gedrag dat gericht is op een individu end at bedoeld is om schade toe te brengen, vernederend is, of een bedreigende of vijandige werkomgeving creëert.
Denk hierbij ook aan schreeuwen, vernederende opmerkingen, kleineren en of intimiderende lichaamstaal.
Er kan sprake zijn van het bewust verhinderen of saboteren van iemands werk, projecten en of kansen.
Er kan sprake zijn van het verspreiden van geruchten, in die zin dat ze valse informatie verspreiden over een collega om hun reputatie te schaden.
De werk gerelateerde gevolgen van pesten kunnen zijn:
- Verminderde productiviteit
- Slechtere prestaties
- Verhoogd ziekteverzuim
- Verloop van personeel
- Verlies van interesse in het werk
- Isolatie
Sommige pesters kunnen oh zo jaloers zijn op de capaciteiten, prestatie en of vaardigheden van een collega dat ze om die reden een collega gaan pesten.In sommige gevallen van pesten kan het nodig zijn om juridisch advies in te winnen en of om en vakbond in te schakelen.
Zorg er als werkgever voor dat het anti-pestbeleid strikt wordt gehandhaafd en dat er passende maatregelen worden genomen tegen diegene die pesten.
Pesten op het werk is een serieus probleem dat niet mag worden genegeerd. Organisaties hebben de verantwoordelijkheid om een veilige en respectvolle werkomgeving te creëren voor al hun werknemers. Het is van cruciaal belang dat werknemers die met pestgedrag worden geconfronteerd weten dat ze ondersteuning en middelen hebben om het aan te pakken en zichzelf te beschermen.
Zoals ik al eerder aangaf blijven kleine pestertjes die al aanwezig zijn op basisscholen vaak nog doorpesten als ze volwassen zijn.
Vandaar dat pesten op de werkvloer nog heel veel voorkomt en idem dito in de Verzorgingstehuizen voor bejaarden. Zo zie je maar weer eens dat sommige pesters op bejaarde leeftijd het nog niet steeds afgeleerd hebben. Wanneer dringt het dan eens door?
Dat is de reden waarom ik vind dat chronische en gemene pestertjes van jongs af aan al een taakstraf zou moeten krijgen, wellicht dat het dan beter tot ze doordringt dat pesten “not done” is.
Mijns inziens er wordt nog veel te weinig aan dit onderwerp gedaan en zou men nog harder moeten optreden tegen al die wezens die pesters zijn.
Pesten en discriminatie kunnen beiden worden beschouwd als vormen van grensoverschrijdend gedrag.
Grensoverschrijdend gedrag kent vele verschillende vormen het verwijst naar elk gedrag dat de persoonlijke grenzen, veiligheid of waardigheid van een individu schendt. Grensoverschrijdend gedrag is schadelijk voor de slachtoffers en kan vaak een negatieve impact hebben op hun welzijn en zelfbeeld. Het is belangrijk om keer op keer te benadrukken dat dit bestrijd moet worden, er moet keer op keer weer gestreefd worden naar het bevorderen van respect, gelijkheid en begrip.
Aan het einde van de dag zijn we allemaal maar mensen, met een hart, gevoelens en emoties die diep geworteld zijn.
Mensen die een gebrek hebben aan empathie en zelfbewustzijn zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag. Ze kunnen zich mogelijk niet volledig realiseren hoe hun acties anderen kunnen beïnvloeden en of schaden.
Het ontbreekt mogelijk ook aan het vermogen om de grenzen van anderen te respecteren. Dit kan voortkomen uit een gebrek aan begrip of erkenning van de individuele rechten en behoeften van anderen.
Een gebrek aan zelfbeheersing kan ook leiden tot een impulsief of ongepast gedrag. Mensen die moeite hebben met het beheersen van emoties of impulsen, kunnen zich vaker bezig houden met grensoverschrijdend gedrag.
Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.
Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….
Geschreven door: Alicia