Relatiecrisis overleven daar wilt men waarschijnlijk iets over lezen, om te leren omgaan met een moeilijke of zeer moeilijke periode in de relatie. Zodat die relatiecrisis langzaamaan weer verdwijnt en de relatie zich weer volop kan gaan herstellen.

Relatiecrisis overleven – een veel voorkomend probleem

Als men een relatiecrisis wilt overleven, dan ervaart men meestal emotionele pijn, verwarring of stress door problemen in de relatie.

Relatiecrisissen komen vaak voor en kunnen ontstaan door een verscheidenheid aan oorzaken zoals:

  • Communicatieproblemen
  • Onuitgesproken misverstanden
  • Vertrouwen dat geschaad is
  • Externe stressfactoren
  • Uiteenlopende verwachtingen en behoeftes

Relatiecrisis overleven – Het herkennen van een relatie crisis

  • Symptomen: veel voorkomende discussies of ruzies, emotionele afstand, verlies van intimiteit of het gevoel dat je niet meer gehoord of begrepen wordt.
  • Triggers: ze kunnen ontstaan door onopgeloste conflicten uit het verleden, veranderingen in levensomstandigheden, ontrouw of financiële problemen.

Communicatie is cruciaal

Open en eerlijke gesprekken: eerlijke en openlijke gesprekken zijn heel erg belangrijk, het zorgt ervoor dat beiden partners de ruimte krijgen om hun zorgen, verwarring of gevoelens te uiten zonder angst voor oordeel.

Luistervaardigheden: het actief luisteren is niet alleen om daarop te reageren, maar om echt te begrijpen wat de ander zegt.

Relatiecrisis overleven – zoek naar de kern van het probleem

Onderzoek de kern van het probleem: probeer te identificeren wat het werkelijke probleem is achter de conflicten. Soms is het probleem niet wat het lijkt , maar kan het veel dieper liggen.

Als de kern van een probleem niet wordt opgelost dan gaat zich dat uiten in randverschijnselen. Men gaat zich dan irriteren op de kleine dingetjes.

Compromissen: moedig elkaar aan om compromissen te sluiten en flexibel te zijn in het zoeken naar oplossingen die voor beiden partners werken.

Relatiecrisis overleven – zelfreflectie en verandering

Individuele verantwoordelijkheid: bespreek het belang van zelfreflectie en ook het erkennen van de eigen fouten of gedrag dat mogelijk heeft bijgedragen aan de crisis.

Persoonlijke groei: moedig elkaar aan tot persoonlijke ontwikkeling, zoals het werken aan het houden aan gemaakte afspraken, communicatievaardigheden, emotionele intelligentie of conflictbeheersing.

Relatiecrisis overleven – het heropbouwen van vertrouwen en verbinding

Herstel van vertrouwen: leg uit hoe vertrouwen hersteld kan worden door consistentie,  eerlijkheid en het naleven van gemaakte afspraken.

Opnieuw verbinden: suggesties voor het herontdekken van het creëren van nieuwe herinneringen samen, het investeren in kwaliteitstijd of het herontdekken van gedeelde interesses.

Relatiecrisis overleven – wanneer is het tijd om los te laten?

Grenzen bepalen: bespreek met elkaar wanneer het belangrijk is om grenzen te stellen en de relatie mogelijk te beëindigen als het niet langer gezond is voor een van de beide partijen.

Positief en hoopvol: sluit af met een positieve noot over de mogelijkheid om sterker uit een crisis te komen, of dat nu betekent dat de relatie hersteld wordt, of dat beiden individuen verder gaan op een manier die voor hun gezond is.

Wat extra tips:

  • Plan gesprekken op een rustig moment zonder afleidingen
  • Laat je partner uitpraten voordat je reageert. Toon dat je luistert door te parafraseren wat de ander heeft gezegd en te vragen of je het goed begrepen hebt.
  • Vermijd beschuldigingen, richt je kritiek op het specifieke gedrag of het probleem en niet op de persoon. Gebruik bijvoorbeeld “ik voel me…. Wanneer dat gebeurd in plaats van “Jij doet altijd…”
  • Wees heel duidelijk over wat het probleem is en vermijd vage of algemene beschuldigingen. Dit helpt om het conflict te isoleren en beter beheersbaar te maken.
  • Gebruik de ik-boodschappen om je eigen gevoelens en ervaringen te delen, in plaats van de ander aan te vallen. Dit voorkomt dat je partner zich aangevoelen voelt en helpt hen open te staan voor jou perspectief. Ik heb al eerder een apart artikel geschreven over de ik – boodschappen (ga naar het menu dan naar mijn missie, daaronder vind je bijna alle geschreven artikelen).
  • Focus je op kleine, haalbare veranderingen die het vertrouwen en de communicatie kunnen verbeteren voordat je de grotere problemen aanpakt.
  • Als een discussie te intens wordt, neem dan een korte pauze om af te koelen. Dit voorkomt dat het conflict escaleert en geeft beiden partners de tijd om na te denken over hun standpunten.
  • Gebruik de pauze ook om na te denken over je eigen bijdrage aan het conflict en hoe je dat zou kunnen verbeteren.
  • Bespreek de emotionele behoeften die mogelijk niet vervuld worden en hoe jullie daaraan kunnen werken.
  • Accepteer dat jij en je partner verschillende behoeftes en meningen kunnen hebben. Het is belangrijk om deze verschillen te respecteren en te zoeken naar een middenweg.
  • Probeer je in te leven in het standpunt van je partner. Dit helpt om het conflict vanuit een ander perspectief te zien en kan leiden tot een meer begripvolle benadering.
  • Vermijd het starten van belangrijke gesprekken als een van jullie moe, gestrest of emotioneel overweldigend is. Zoek dat moment waarop jullie allebei ontvankelijk en rustig zijn.
  • Vermijd negatieve communicatiestijlen zoals sarcasme, omdat deze vaak misverstanden en verdere conflicten veroorzaken.
  • Als een oplossing niet werkt, wees dan bereid om samen nieuwe strategieën te proberen totdat jullie iets vinden wat dan wel werkt.

Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.

Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….

Geschreven door: Alicia

Categorized in: