We weten in theorie allemaal wel meer over verdriet verwerken: maar ook dat het in de praktijk soms moeilijk kan zijn om het toe te passen.

Dit fenomeen staat bekend als het verschil tussen “weten” en doen. Het kan dus heel goed voorkomen dat we theoretisch weten wat goed voor ons is of zou zijn, wat we zouden moeten doen om ons beter te voelen of hoe we met moeilijke situaties moeten omgaan, maar het in de praktijk toepassen blijkt vaak heel uitdagend te zijn.

Enkele redenen waarom dit gebeurt:

Emoties en rationaliteit

Weten: je begrijpt in rationeel opzicht wat je moet doen om met verdriet om te gaan. Bijvoorbeeld je weet dat praten met een goede vriendin of vriend je zou kunnen helpen, of dat regelmatig bewegen goed voor je mentale welzijn zou kunnen zijn. 

Doen: maar wanneer je overspoeld wordt door emoties, kan het moeilijk zijn om die rationele kennis toe te passen. Zo werkt dat nou eenmaal. Verdriet kan je in een toestand van vermoeidheid, apathie of verwarring brengen, waardoor het lastig wordt om nog actie te kunnen ondernemen.

Mensen die veel en of chronisch verdriet op de achtergrond in hun leven hebben gehad, weten hier alles van.  Dat is ook helemaal niet erg om dit te erkennen.

Comfortzone en verandering

Weten: je begrijpt dat verandering nodig is om te kunnen genezen en te groeien. Meestal geeft men dan in rationeel opzicht aan dat men een nieuwe hobby zou uit kunnen proberen en of nieuwe sociale contacten moet maken.

Doen: maar zoals ik al eerder aangaf kan de energie hiervoor ontbreken.

Gewoontes en patronen

Weten: je begrijpt dat sommige van je gedachtepatronen of gewoontes bijdragen aan je verdriet. Misschien weet je wel dat je negatieve zelfpraat moet veranderen, of dat je beter grenzen moet stellen.

Doen: maar het doorbreken van lang bestaande gewoontes is niet zo eenvoudig. Deze patronen zijn vaak diep ingesleten en worden vaak onbewust geactiveerd, waardoor het moeilijk is om ze te veranderen, zelfs als je weet dat ze schadelijk zijn.

Maar je kunt hier wel aan gaan werken, al is het maar stapje voor stapje. Hier heb je ook geen nieuwe hobby’s voor nodig en hoef je ook geen nieuwe sociale contacten te maken want dat is heus niet zo gemakkelijk als het uitgesproken wordt.

Het enigste wat hiervoor nodig is dat je “bezig bent” met jezelf. Het zou bijvoorbeeld al helpen als je jezelf herinneringen van mooie momenten naar boven haalt. Op het moment dat je zo’n leuke of mooie herinnering naar boven haalt, dan begin je al te voelen dat je jezelf ietsje beter voelt.

Sociale druk en oordeel

Weten: je begrijpt dat het belangrijk is om hulp te vragen als je het nodig hebt. Bijvoorbeeld je weet dat het oké is om naar de huisarts of  therapeut te gaan of om steun te zoeken bij vrienden. Maar soms herkennen we ook wel het fenomeen: dat je er zelf altijd bent voor anderen, doch wanneer jij een ander nodig hebt, niemand thuis geeft.

Doen: maar de angst voor druk kan je ervan weerhouden om hulp te zoeken.  Het idee dat je zwak bent als je om hulp vraagt, of dat anderen je zullen veroordelen, zou je tegen kunnen houden om actie te ondernemen.

Timing en geduld

Weten: je begrijpt dat genezing tijd kost en dat het een proces is van vallen en opstaan. Je weet dat je geduldig moet zijn en jezelf de tijd moet geven om te rouwen en te herstellen.

Doen: maar in het dagelijkse leven kan het moeilijk zijn om geduldig te blijven. Je wilt misschien snelle resultaten zien of jezelf gewoonweg niet de tijd nemen om jezelf de benodigde rust te gunnen.

Verdriet verwerken: hoe ermee omgaan?

Het erkennen van het verschil tussen weten en doen is al een belangrijke stap. Het helpt om jezelf vriendelijkheid en begrip te tonen in plaats van jezelf te veroordelen. Enkele manieren om dit verschil te kunnen overbruggen zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

Kleine stappen

  • Begin met kleine, haalbare doelen in plaats van te proberen alles in een keer te veranderen

Routine en consistentie

  • Maak een plan voor jezelf en probeer consistent te zijn, ook al voelt het in het begin misschien geforceerd aan. 

Zelfcompassie: wees bewust van je gedachten en gevoelens zonder oordeel. Dit kan je helpen om jezelf te accepteren waar je bent en van daaruit te groeien.

Het is belangrijk om te onthouden dat verandering tijd kost en dat het oké is om hulp te vragen. Het gaat erom dat je jezelf toestaat om menselijk te zijn, met al je gevoelens, emoties en uitdagingen.

Lichtpuntje

We weten ook allemaal wel dat een klein lichtpuntje ons enorm zou kunnen helpen bij het verdriet verwerken, maar soms is dat er helaas niet.

Verdriet verwerken is nu eenmaal een persoonlijke en complexe ervaring die op verschillende manieren kan voorkomen in het leven van mensen. Hier onder een gedetailleerde lijst van verschillende soorten en vormen van verdriet die mensen kunnen ervaren:

Verdriet verwerken – verlies van een dierbare

  • Het overlijden van een familielid, vriend en of geliefde
  • Het verlies van een huisdier

Verdriet verwerken – einde van de relatie

  • Scheiding van een partner
  • Einde van een romantische relatie
  • Verbroken vriendschap
  • Vreemdgaan

Verdriet verwerken -verlies van gezondheid

  • Chronische ziekte
  • Ernstige lichamelijke verwondingen
  • Levens veranderende diagnoses

Verdriet verwerken – veranderingen in levensomstandigheden

  • Verlies van werk
  • Financiële druk of problemen
  • Verandering van omgeving

Verdriet verwerken – gemiste kansen en doelen

  • Het niet of niet meer kunnen behalen van professionele doelen
  • Het niet kunnen realiseren van persoonlijke ambities om welke reden dan ook

Verdriet verwerken – traumatische ervaringen

  • Fysiek geweld
  • Seksueel misbruik
  • Oorlogstrauma
  • Natuurrampen en ongevallen

Verdriet verwerken – verlies van identiteit

  • Veranderingen in sociale status
  • Emotioneel verlies van zelfbeeld en eigenwaarde

Verdriet verwerken – levensfase gebonden verdriet

  • Verdriet om verlies van jeugdige energie en of vitaliteit
  • Lege-nest-syndroom, kinderen die het huis verlaten

Verdriet verwerken – Cultureel en Maatschappelijk verdriet

  • Discriminatie en ongelijkheid
  • Teleurstellingen in de Maatschappij

Verdriet verwerken: verborgen verdriet

  • Emotionele pijn die niet gemakkelijk zichtbaar is voor anderen
  • Gevoelens van eenzaamheid en isolatie
  • Onverwerkte jeugdtrauma’s

Verdriet verwerken – verlies van vertrouwen en veiligheid

  • Sneaky gedrag door een persoon die je vertrouwde
  • Gevoel van onveiligheid na een traumatische gebeurtenis
  • Verlies van vertrouwen in de wereld om je heen

Verdriet verwerken – verlies van toekomstperspectief

  • Gevoel van uitzichtloosheid en hopeloosheid
  • Het niet kunnen vinden van levensdoelen en betekenis
  • Angst voor wat de toekomst brengt

Deze lijst is niet uitputtend, verdriet kan vele vormen aannemen, soms ook in combinatie van verschillende vormen. Het is belangrijk om te onthouden dat verdriet een natuurlijke reactie is op pijnlijke gebeurtenissen in het leven. Het proces van verdriet verwerken is een persoonlijke reis en kan verschillende vormen van steun en zelfzorg vereisen.

Verlies verwerken – stigma over frigiditeit, impotentie, erectiestoornissen of gewoonweg geen seksualiteit meer willen

Het toevoegen van dit laatste punt van informatie over impotentie, erectiestoornissen, frigiditeit en veranderingen in seksualiteit vind ik ook belangrijk omdat deze zaken inderdaad ook diepe emoties en verdriet kunnen veroorzaken bij mensen die hiermee te maken hebben. En ik vind het heel onterecht en onfair dat hier steeds een stigma op rust. Want als mensen last hebben van een “seksuele stoornis” zoals het wel eens wordt benoemd, dan kunnen ze daar zelf helemaal niets aan doen.

Frigiditeit, impotentie en erectiestoornissen kunnen medische of psychische aandoeningen zijn. Dit kan een ernstig impact hebben op het zelfbeeld van de persoon die hieraan lijd, het heeft ook impact op hun relaties en het algemeen welzijn.

Het verdriet wat gepaard gaat met deze aandoeningen kan diep en verwoestend zijn voor het verdere leven, vooral omdat het kan leiden tot gevoelens van schaamte en minderwaardigheid. Deze mensen kunnen het gevoel krijgen dat ze “onder de radar” moeten blijven leven.

Zowel vrouwen als mannen kunnen zich in bovengenoemde situatie machteloos en gefrustreerd voelen door het onvermogen om aan de verwachtingen van zowel die van henzelf als die van hun partner te voldoen.

Het kan leiden tot spanningen en conflicten in intieme relaties, met gevoelens van afstandelijkheid en isolatie als gevolg.

Geen seksualiteit meer willen

Sommige mensen kunnen een punt bereiken bijvoorbeeld door PTSS of CPTSS dat ze geen interesse meer hebben in seksualiteit en of er zelfs walging en afkeer van hebben gekregen.

De maatschappelijke normen rondom seksualiteit kunnen ervoor zorgen dat mensen zich hierdoor buitengesloten voelen en of zelfs veroordeeld. Zeker op vandaag met al die seksuele propaganda op tv en meer

Verdriet verwerken – pogingen

Creatieve uitingen

Je zou kunnen gaan schilderen, tekenen of schrijven om jezelf op een creatieve manier te ondersteunen in je verdriet. Mooie muziek beluisteren zou je ook kunnen doen.

Natuurwandelingen

Frisse lucht, de schoonheid van de omgeving en natuur kunnen rustgevend werken. Ook het observeren van de omgeving, al luisterend naar de geluiden in de natuur en de verbinding met de natuur te voelen. In de zomer en of lente is dat natuurlijk prettiger om te doen dan in de winter.

Zelfreflectie en zelfzorg

Neem de tijd voor zelfreflectie en vraag jezelf af wat je nodig hebt om te genezen. Blijf vriendelijk voor jezelf en geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt want het is even niet anders.

Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.

Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….

Geschreven door: Alicia

Categorized in: