Er zijn nu eenmaal mensen die het vreemdgaan van hun partner niet kunnen verwerken en zo raar is dat niet hoor. Gezien dit nogal een heftige gebeurtenis is die er in hakt.
Want als je echt van iemand houd, dan is dat voor jou verschrikkelijk en pijnlijk als je partner vreemdgaat en of vreemd is gegaan. Door dat stiekeme en sneaky gedoe van je partner raak jij je vertrouwen in hem kwijt. En misschien nog wel in een ander eventuele toekomstige relatie.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – Risico lopen op een SOA
Afgezien van dat loop je ook nog eens een risico op een Soa, want als jouw partner onveilig heeft gevrijd met een vrouw die een SOA draagt, dan kan jouw partner jou natuurlijk weer besmetten. Dat is nogal wat.
Even tussendoor, laats heb ik een artikel geschreven over de “onschuldige” Soa Clamydia. het heerst veel en bijna niemand heeft daar direct echt last van maar op de lange duur (als dit niet ontdekt wordt, dan kan die “onschuldige” Soa verschillende vormen van Kanker veroorzaken). Nou dat is nogal wat!
Dus is het altijd verstandig, als je ontdekt dat je partner vreemdgaat of vreemd is gegaan dat je hem dan vraagt om een SOA test. Dat klinkt allemaal niet zo fijn en prettig, maar het is heel erg belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt! Zij plezier buiten de deur hoef ook nog eens niet jouw probleem te worden op het gebied van gezondheid!
Want het zou toch absurd zijn, als je naast het: vreemdgaan niet kunnen verwerken, je ook nog eens zorgen moet maken om een opgelopen SOA omdat hij zo nodig op springen stond! Onderaan dit artikel zal ik de link van het artikel plaatsen over de risico’s van de SOA’s, als je daar meer over zou willen lezen.
Note: vele zeggen wellicht dat ze veilig gevrijd hebben, dat hebben ze misschien ook wel. Maar de massa weet niet dat je die SOA nog wel nog op zou kunnen lopen met Orale Seks. Gezien het zich ook kan nestelen in de slijmvliezen van de mond en meer.. Maar goed nu even verder met het verwerken van ontrouw
Het verwerken van ontrouw kan buitengewoon moeilijk zijn voor veel mensen en dit kan worden toegeschreven aan verschillende emotionele, psychologische en biologische factoren. Ik zal hier enkele redenen opschrijven waarom het voor sommige mensen zo moeilijk is om ontrouw te kunnen verwerken:
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – vertrouwensbreuk
Laten we eerlijk zijn vertrouwen is de hoeksteen, de basis van elke relatie. Wanneer een partner vreemdgaat, wordt dit vertrouwen geschonden en gebroken. Natuurlijk kan dit leiden tot gevoelens van wantrouwen en verraad. Het herwinnen van dat vertrouwen kan een langdurig en pijnlijk proces zijn. Iets wat je niet zomaar kunt verweken, het heeft tijd nodig want het is geen kwestie van een knop om kunnen zetten. Dit alles als je tenminste echt van je partner houd.
Note over de andere realiteit des levens: er zijn ook mensen die het niet zoveel uitmaakt als hun partner vreemdgaat, omdat ze in een voorwaardelijke liefde zitten. Een voorwaardelijke liefde zou bijvoorbeeld gebaseerd kunnen zijn op: jij zit financieel heel goed in je was, door jou kan ik mezelf in financieel opzicht van alles veroorloven. Dus dit is de hoofdreden waarom ik bij je ben en blijf.
In principe wordt de ander niet geliefd maar gebruikt! En mensen die een ander gebruiken die maakt het niet zoveel uit als de partner vreemd gaat, uiteraard omdat ze niet echt van die partner houden. Dit is nu maar een voorbeeld, maar ook een harde realiteit. Leer mij geen mensen kennen! Van dat soort mensen heb ik er genoeg voorbij zien komen. Op vandaag zitten datings sites ook vol met dat soort types. Welke types bedoel ik daarmee?
Gewoonweg al die Lustjagers en Luxe jagers (allemaal van dat soorten mensen die een “masker” dragen). En het is een kunst om daar doorheen te kunnen prikken, omdat ze een ander heel goed kunnen manipuleren, meestal zijn ze zelf meesters in het manipuleren.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – Emotionele impact
De ontdekking van ontrouw kan dus een behoorlijke emotionele schok veroorzaken die vergelijkbaar is met rouw. Gevoelens van boosheid, verwarring, haat, verdriet en verlies zijn dan heel normaal.
In boosheid en haat daar zitten nog gevoelens en emoties in, het allerergste wat er bestaat is onverschilligheid want daar zit geen enkele vorm van gevoelens en of emoties meer in. Althans zo zie ik het.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – Zelfbeeld en eigenwaarde
Ontrouw kan ook nog eens een grote klap zijn voor iemands eigenwaarde en zelfbeeld. Mensen vragen zich natuurlijk af waarom hun partner vreemdgaat of vreemd is gegaan en of er iets mis is met hen. Dit kan nu eenmaal leiden tot diepe gevoelens van onzekerheid en of een lager zelfbeeld of beiden.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – Angst voor de toekomst
Ontrouw kan daarnaast ook nog een zorgen voor veel onzekerheid over de toekomst van de relatie. De bedrogen partner kan twijfelen of de relatie ooit weer normaal zal worden. Of dat ze ooit weer dezelfde intimiteit en veiligheid zullen ervaren.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – Biologische en psychologische reacties
Biologische gezien kan de ontdekking van ontrouw stressreacties in het lichaam veroorzaken bij de bedrogen partner. Zoals bijvoorbeeld niveaus van cortisol (het stresshormoon). Psychologisch kunnen er symptomen van trauma optreden, vooral als de ontrouw ernstig en onverwachts op hun dak valt en of viel.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – Sociale Stigma en druk
In vele culturen wordt ontrouw sterk veroordeeld, wat weer kan leiden tot gevoelens van vernedering en schaamte voor de bedrogen partner. Sociale druk en de mening van familie en of vrienden kunnen die situatie nog ingewikkelder maken.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – Herinneringen en Triggers
Het kan moeilijk zijn om door te gaan omdat er constant triggers en of herinneringen zijn die de pijn opnieuw naar boven halen. Dit kunnen bijvoorbeeld, specifieke uitspraken, geuren, liedjes, plaatsen zijn die herinneren aan de ontrouw.
Het is belangrijk voor iemand die met ontrouw te maken heeft gehad om steun te zoeken, dit zou bijvoorbeeld kunnen door:
Therapie
Individuele of relatietherapie zou kunnen helpen bij het verwerken van de emoties en het begrijpen van de onderliggende problemen.
Steungroepen
Het delen van ervaringen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt zou ook voor steun kunnen zorgen.
Communicatie
Open en eerlijke communicatie met de partner, hoe moeilijk dat ook kan zijn is cruciaal voor het kunnen verweken van de situatie en het bepalen van de toekomst van de relatie.
Het is heel begrijpelijk dat je voelt en of denkt dat je de ontrouw niet kunt verwerken of niet zou kunnen verwerken. Dit gezien de complexe en diepe impact die het op je zou kunnen hebben. Ieder mensen reageert anders en het is belangrijk om je eigen grenzen en gevoelens te respecteren en te waarderen.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – om welke redenen zouden mensen vreemd kunnen gaan?
Emotionele onbevredigdheid
Een van de meest voorkomende redenen is dat een persoon zich emotioneel verwaarloosd voelt door zijn partner. Ze missen bijvoorbeeld waardering, aandacht of emotionele steun. Desondanks dat is het vreemdgaan niet goed te praten, want als er tekortkomingen zijn dan kun je dat nog altijd vooraf aan het vreemdgaan met je partner te bespreken. Op die manier geef je haar een kans om er nog iets mee te kunnen doen!
Seksuele ontevredenheid
Gebrek aan seksuele vervulling of het verschil in seksuele verlangens en of behoeftes kan een andere factor zijn van het vreemdgaan. Als een persoon zich bijvoorbeeld seksueel gefrustreerd voelt, kan dit hen ertoe aanzetten om elders bevrediging te zoeken. Desondanks dat is het vreemdgaan niet goed te praten, want als er tekortkomingen zijn dan kun je dat nog altijd vooraf aan het vreemdgaan met je partner te bespreken. Op die manier geef je haar een kans om er nog iets mee te kunnen doen!
Als deze aspecten ontbreken en of afnemen, kan een persoon zich vervreemd of eenzaam voelen,wat hen kan leiden tot ontrouw als een manier om die verloren intimiteit elders te zoeken. Maar ook hierover kun je vooraf aan het vreemdgaan met je partner over praten, op die manier krijg zijn namelijk een eerlijke kans om er nog iets mee te doen.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – Validatie en zelfbevestiging
Sommige mensen gaan vreemd omdat ze behoefte hebben aan validatie en zelfbevestiging. Een affaire kan hen een gevoel van aantrekkelijkheid en “eigen waarde” geven.
Spanning en sensatiezoekend gedrag
Voor sommigen kan vreemdgaan een vorm van sensatie zijn. De spanning en het avontuur van een geheime relatie kunnen dan voor hun aantrekkelijk zijn, vooral als hun dagelijks leven als saai of eentonig wordt ervaren. Absurd vind ik dat, want als het dagelijks leven voor hun als saai of eentonig wordt ervaren, dan geldt dat precies hetzelfde voor de bedrogen partner. Is dat een reden voor de bedrogen partner om dan maar vreemd te gaan?
Onvolwassenheid en gebrek aan zelfbeheersing
Ontrouw zou ook kunnen voortkomen uit een emotionele onvolwassenheid of een gebrek aan zelfbeheersing. Dit soort individuen kunnen impulsief handelen zonder volledig na te denken over de gevolgen van hun acties voor hun partner en de bijbehorende kinderen.
Gebrek aan gevoelens van verbondenheid
Een persoon kan vreemdgaan als ze het gevoel hebben dat ze niet langer emotioneel verbonden zijn met hun partner. Dit gebrek aan verbondenheid kan hen ertoe aanzetten om een nieuwe band te zoeken met iemand anders.
Wraak of boosheid
In sommige gevallen kan vreemdgaan een wraakactie zijn. Als iemand ontdekt dat hun partner ontrouw is geweest of als ze zich door hun partner slecht behandeld voelen, zouden ze ervoor kunnen kiezen om zelf ook vreemd te gaan uit boosheid of als een manier om “terug te slaan”.
Situaties en omstandigheden
Soms kan het vreemdgaan plaats vinden vanwege specifieke omstandigheden, zoals lange afstand relaties, periodes van langdurige afzondering van de partner of veelvuldig reizen voor werk. In dergelijke situaties kan de emotionele en fysieke afstand een gelegenheid creëren voor ontrouw.
Invloed van omgevingsfactoren
Invloed van vrienden die vreemdgaan, of maatschappelijke normen en waarden die ontrouw minder veroordelen, zouden ook een rol kunnen spelen. Dat weet je niet wat er allemaal in het hoofd om gaat van de partner die ontrouw is.
Persoonlijkheidskenmerken en of psychologische problemen
Bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals narcisme of een hoge behoefte aan nieuwe ervaringen kunnen iemand meer vatbaar maken voor ontrouw. Psychologische problemen zoals een lage zelfwaardering, depressie of onverwerkt verdriet kunnen ook bijdragen aan ontrouw. Ook al is dat niet goed te praten, althans dat is dan mijn persoonlijke mening.
Gebrek aan commitment
Een gebrek aan commitment aan de relatie of aan het idee van monogamie kan een reden zijn voor ontrouw. Sommige mensen zijn niet klaar voor een serieuze relatie of willen zich niet binden aan een partner. Ook dat zouden ze vooraf aan de ontrouw dan eerlijk en oprecht met de partner kunnen bespreken.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – Conclusie
Ontrouw is een complex gedrag dat niet een eenvoudig kan worden toegeschreven aan een enkele oorzaak. Vaak is het een combinatie van interne en externe factoren die samenkomen. Begrip van deze factoren zou kunnen helpen bij het begrijpen van de dynamiek van ontrouw en het nemen van stappen om of relaties te verbeteren en of om dergelijke situaties te voorkomen.
Het is ook belangrijk om te benadrukken dat ontrouw altijd een keuze is en hoewel er “vele redenen” zou kunnen zijn, is het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de persoon die vreemdgaat.
Alleen al het vermoeden dat een partner vreemdgaat kan pijnlijk en verontrustend zijn. Bepaalde gedragingen en veranderingen in het gedrag van de partner kunnen soms aanwijzingen geven, alhoewel dat nog geen bewijs van ontrouw is.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – signalen
Als je het vermoeden hebt dat je partner wel eens vreemd zou kunnen gaan dan zou je dat kunnen merken aan:
Veranderingen in het gedrag
Afstandelijkheid: een partner die emotioneel afstandelijker wordt, minder tijd doorbrengt met de ander en of minder geneigd is om intieme gesprekken te voeren.
Verminderde intimiteit: een duidelijke vermindering van fysieke aanrakingen of seksuele activiteit zou kunnen wijzen op problemen. In die zin dat dit zou kunnen komen omdat de partner elders bevrediging zoekt.
Verandering in routine
Veranderde werkschema’s: plotselinge veranderingen in werkschema’s, zoals meer extra overuren, meer zakenreizen en of onverwachte vergaderingen zouden kunnen wijzen op een geheime relatie.
Nieuwe hobby’s: als je partner plotseling nieuwe interesses of hobby’s ontwikkelt zonder jou erbij te betrekken of zonder jou daar iets meer over te vertellen, dan zou dat een rode vlag kunnen zin.
Verandering in uiterlijk
Opletten op het uiterlijk: een partner die plotseling meer aandacht besteedt aan zijn uiterlijk, zoals extra nieuwe kleding kopen, meer gaan sporten en of andere verzorgingsgewoonten kan proberen om indruk te maken op iemand anders.
Nieuwe geuren: het ruiken van onbekende parfums zou een teken kunnen zijn dat ze tijd doorbrengen met iemand anders.
Geheimzinnig gedrag
Telefoon en computergebruik: verhoogde geheimhouding rondom telefoons en computers, zoals het regelmatig wisselen van wachtwoorden, het verwijderen van berichten of het nooit onbeheerd laten van apparaten.
Privé gesprekken: je partner zou nerveus of defensief kunnen worden wanneer je in de buurt bent tijdens hun telefoongesprekken of wanneer ze een app of sms bericht ontvangen.
Financiële onregelmatigheden
Onverklaarbare uitgaven: ongebruikelijk, onverklaarbare en of plotselinge uitgaven zouden kunnen wijzen op geld wat wordt uitgegeven aan een ander persoon.
Verborgen uitgaven: als je partner constant extra geld begint op te nemen of andere manieren vind om zijn uitgaven te verbergen, dan zou dit een teken kunnen zijn.
Veranderingen in emotionele toestand
Schuldgevoelens en of boosheid: sommige mensen die vreemdgaan, kunnen zich schuldig voelen en daardoor sneller geïrriteerd of boos worden over kleine dingetjes. Ze projecteren hun schuldgevoelens op de partner. Dan vraag ik me af: hoe fair is dat?
Zoals ik al eerder aangaf mensen kunnen elkaar maken, maar ook breken!
Overmatige liefde: aan de ander kant kunnen sommige mensen overdreven liefdevol en attent worden om hun schuldgevoelens te compenseren.
Vrienden en familie
Sociale afstand: als je partner plotseling minder tijd doorbrengt met gezamenlijke familie, vrienden en of kennissen dan zou dat een teken kunnen zijn dat ze iets te verbergen hebben.
Ongewone geheimhouding: je partner kan minder geneigde zijn om je op de hoogte te houden van hun plannen of je minder vaak uitnodigen voor sociale gelegenheden.
Veranderingen
- Verminderde communicatie: minder praten over dagelijkse gebeurtenissen of gevoelens kan een teken zijn dat je partner emotioneel investeert in iemand anders.
- Geheimzinnige reacties: wanneer je vragen stelt of hun dag of planning, kunnen ze ontwijkend of defensief reageren.
- Gedragsveranderingen in de slaapkamer
- Nieuwe technieken: als je partner plotseling nieuwe seksuele technieken probeert die je niet eerder hebt meegemaakt, kan dat een teken zijn dat ze dat met iemand anders hebben geleerd.
- Afname van interesses: een duidelijke afname van interesse in seks kan erop wijzen dat je partner hun seksuele energie op iemand anders richt.
Het is belangrijk om te benadrukken dat al deze signalen niet noodzakelijkerwijs beteken dat je partner vreemdgaat. Ze kunnen ook door andere factoren worden veroorzaakt, zoals persoonlijke problemen, stress op het werk of gezondheidskwesties. Communicatie is en blijft altijd cruciaal.
Als je vermoed dat er iets mis is, probeer dan een open en eerlijk gesprek met je partner te voeren voordat je overhaaste conclusies trekt.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – laten merken dat je vermoed dat hij vreemd gaat
Je zou in zo’n situatie als je vermoed dat je partner vreemd gaat, hem kunnen laten merken dat je vermoed dat hij vreemd gaat zonder directie confrontatie, als je dat in eerste instantie niet wilt aangaan.
- Wees minder emotioneel beschikbaar en vermijd intieme momenten. Dit kan je partner signaleren dat er iets mis is.
- Toon minder enthousiasme en interesse in gezamenlijke gesprekken of activiteit. Laat merken dat je gedachten elders zijn.
- Geef geen lange indringende blikken meer, vermijd het oogcontact. Dit kan je partner laten voelen dat je door hebt dat er iets niet klopt.
- Je zou wat vaker je armen kunnen kruisen, dat is een defensieve houding die aangeeft dat je jezelf emotioneel afsluit.
- Sta verder van je partner af tijdens gesprekken of activiteiten, dit kan een signaal zijn van emotionele afstand.
- Breng meer tijd alleen door met bijvoorbeeld je vrienden zonder je partner erbij te betrekken. Dit kan je partner het gevoel geven dat je minder geïnteresseerd bent in de relatie.
- Verander je dagelijkse gewoontes, zoals eetpatronen, slaapritme zonder enige uitleg. Dit kan verwarring en onzekerheid bij je partner veroorzaken.
- Gebruik subtiele, niet verbale communicatie
- Geef korte, bondige antwoorden op vragen wat een gebrek aan interesse en betrokkenheid kan aangeven.
- Reageer vertraagd op berichten of verzoeken van je partner, dit kan wijzen op een gebrek aan urgentie of prioriteit in jullie relatie.
- Als je een trouwring draag, zou je deze soms kunnen afdoen en of niet dragen. Dit kan een sterk signaal zijn.
- Wees minder transparant over je eigen plannen en of activiteit. Dit kan spiegelgedrag zijn dat zijn geheimhouding weerspiegelt.
- Als hij iets probeert te delen of vragen stel, dan zou je afwezig of ongeïnteresseerd kunnen reageren.
Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel deze methoden soms kunnen helpen om je partner te laten merken dat je op de hoogte bent, ze niet noodzakelijkerwijs tot een constructieve oplossing leiden. Uiteindelijk is de directe communicatie vaak de beste manier om dergelijke ernstige problemen in een relatie aan te pakken. Het inschakelen van een therapeut zou ook kunnen helpen om de situatie op een gezonde en effectieve manier te bespreken.
Vreemdgaan niet kunnen verwerken – smoesjes
Iemand die vreemdgaat kan verschillende smoesjes gebruiken zoals:
- Mijn telefoon was leeg, dus ik kon niet reageren
- Ik had geen bereik of ik had slechte Wi-Fi
- Ik stond in de file of het verkeer was vreselijk zouden ook smoesjes kunnen zijn om later thuis te komen
- Mijn trein had vertraging
- Ik ga naar een bijeenkomst van een nieuwe hobby
- Ik moet iets belangrijks gaan regelen
- Ik ben met een collega aan het chatten over een project
- En ga zo maar door…
- Smoesjes bij ontdekken van vreemdgaan:
- Je hebt het verkeerd begrepen, of het is niet wat het lijkt
- Je maakt je zorgen om niets of je bent paranoïde
- Je vertrouwt me niet of je controleert me teveel
- Ik voel me zo gestrest kan een manier zijn om medelijden en begrip te krijgen in plaats van beschuldigingen.
Al dat soort uitspraken kan de partner verwarren en hen doen twijfelen aan hun vermoedens.
Hoewel deze smoesjes vaak worden gebruikt, is het belangrijk om te benadrukken dat ze op zichzelf geen bewijs zijn van ontrouw. Ze zouden echter wel rode vlaggen kunnen zijn als ze regelmatig voorkomen en gepaard gaan met andere verdachte gedragingen.
Communicatie en openheid zijn cruciaal om misverstanden te voorkomen en om serieuze zorgen over de relatie aan te pakken.
Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.
Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….
Geschreven door: Alicia