Wat is grooming? Grooming is een belangrijk en gevoelig onderwerp, dus het is altijd goed om ouders, verzorgers en het minderjarig kind hierover te informeren. Ik zal bij deze het concept van wat is grooming? Gedetailleerd uitleggen, inclusief de verschillende vormen en waarschuwingssignalen. Wat kan men doen om zichzelf en anderen te beschermen?
Wat is grooming? Inzicht voor ouders, verzorgers en het minderjarige kind.
Grooming betekenis: Grooming is een misselijk makend proces waarbij een volwassene, vaak met geraffineerde en kwaadwillige bedoelingen, psychologische technieken gebruikt om een vertrouwensband op te bouwen met een minderjarige en of een kwetsbare minderjarige.
Dit gebeurt meestal met als doel om de persoon later te kunnen misbruiken en uit te buiten. Grooming kan zowel online als ook offline plaatsvinden en is een vorm van manipulatie waarbij de dader vaak misbruik maakt van de afhankelijkheid, onervarenheid of emotionele behoefte van het slachtoffer.
Wat is grooming? – de fasen van grooming
Targeting:
De groomer identificeert een potentieel minderjarig slachtoffer. Dit kan een kind zijn dat kwetsbaar overkomt, bijvoorbeeld door een gebrek aan ouderlijke supervisie of door signalen van onzekerheid of eenzaamheid.
Friendship- forming stage:
De groomer probeert een vriendschappelijke relatie op te bouwen met het kind. Dit kan gebeuren door complimentjes te geven, interesse te tonen in het leven van het kind of door cadeautjes te geven.
Trust-building stage: de groomer versterkt de vertrouwensban en zorgt ervoor dat het kind zich steeds meer op zijn of haar gemak voelt. In deze fase probeer de groomer vaak ook het vertrouwen van ouders of van de verzorgers te winnen.
Filling a need: de groomer probeert het kind te isoleren van vrienden, familie of van andere vertrouwenspersonen. Dit kan heel subtiel gebeuren door het kind aan te moedigen geheimpjes te bewaren of door negatieve dingen te zeggen over anderen.
Sexualization: de groomer begint seksuele onderwerpen aan te snijden en test de grenzen van het kind. Dit kan gebeuren door het sturen van seksueel getinte berichte, foto’s of het vragen om seksuele handelingen.
Control and maintenance: de groomer gebruikt chantage, manipulatie of bedreigingen om het slachtoffer onder controle te houden en om te voorkomen dat het kind de situatie aan iemand anders vertelt.
Wat is grooming- de verschillende vormen van grooming
Online grooming:
Hierbij vindt het proces plaats via het internet, bijvoorbeeld via social media, online games of chatrooms. De dader kan zich voordoen als iemand anders of een fictieve identiteit aannemen om het vertrouwen van het kind te winnen.
Offline grooming:
Dit gebeurt in de fysieke wereld, bijvoorbeeld in situaties waar de dader regelmatig contact heeft met kinderen, zoals sportclubs, school of andere instellingen.
Wat is grooming?- waarschuwingssignalen
- Veranderingen in het gedrag of de stemming van een kind, zoals teruggetrokkenheid, angstig gedrag of geheimzinnigheid.
- Een kind dat plotseling cadeautjes of geld heeft waarvan de herkomst onduidelijk is.
- Het kind praat over een nieuwe vriend(in) die significant ouder is of lijkt geheime afspraken te hebben
- Het kind spendeert ongewoon veel tijd online of toont obsessief gedrag rond een bepaalde activiteit of persoon.
- Pogingen van het kind om zich af te zonderen van familie en of vrienden.
Wat is grooming? – wat te doen bij vermoedens van grooming?
Praten met het kind: stel open en niet-oordelende vragen om het kind aan te moedigen om te praten over wat er aan de hand is.
Bevorderen van open communicatie: zorg ervoor dat kinderen weten dat ze altijd met iemand kunnen praten als iets het ongemakkelijk maakt.
Melden bij autoriteiten:
Als er een vermoeden is van grooming, is het belangrijk om dit te melden bij de politie of bij een andere bevoegde instantie. Dit kan voorkomen dat het kind verder wordt uitgebuit.
Ondersteuning bieden: het is belangrijk om het kind emotionele ondersteuning te bieden en hulp in te schakelen, zoals een therapeut om het trauma te kunnen verwerken. Onderschat dit niet.
Wat is grooming?- Conclusie
Grooming is een ernstig en strafbaar feit. Grooming is een ziekelijk en misselijkmakend probleem dat aanzienlijke emotionele en fysieke gevolgen kan hebben voor slachtoffers. Door bewustzijn te creëren en waarschuwingssignalen te herkennen, kunnen we helpen om kwetsbare minderjarige te beschermen tegen uitbuiting en misbruik. Het delen van dit soort informatie kan bijdragen aan een veiligere omgeving voor iedereen.
Voor mij is het begrijpelijk dat ik ook dit misselijk makend seksueel misbruik van grooming op een krachtige manier wil verwoorden, vooral gezien mijn eigen ervaringen (als 5- jarig slachtoffertje van seksueel kindermisbruik). Ook al is dat nu 61 jaar geleden, het staat gegraveerd op het netvlies van mijn ogen en meer. Maar nu als ik zo dadelijk klaar ben met het schrijven van dit artikel dissocieer ik me weer hiervan.
Wat is dissociatie? Dissociatie is een psychologisch fenomeen waarbij iemand zich tijdelijk en of langer loskoppelt van hun gedachtes, gevoelens en pijnlijke herinneringen.
Een ervaring van grooming zou een minderjarig kind ook levenslang kunnen beschadigen. Het is niet alleen het moment van het misbruik dat impact heeft, maar vooral de psychische gevolgen die het kind de rest van zijn of haar leven met zich meedraagt. Ik begrijp dat dit wellicht moeilijk voor te stellen valt, als men zelf niet het seksueel misbruik heeft moeten doorstaan. Woorden kunnen iemand iets laten begrijpen, het zijn de ervaringen die iemand iets kunnen laten voelen.
Deze ervaring kan/zal als een rode draad door het leven van het kind blijven lopen, met alle gevolgen van dien, zowel zichtbaar als onzichtbaar. En dan heb ik het nog niet eens over de toekomstige triggers die door dit trauma kunnen ontstaan.
Met deze formulering wil ik de nadruk leggen op de langdurige impact van grooming en het diepe, blijvende effect dat het kan hebben op het leven van een slachtoffer. Het erkent ook dat het niet alleen om de directe ervaringen gaat maar vooral om de psychische littekens die achterblijven.
Wat is een trigger?
Een trigger is een gebeurtenis, situatie, woord, beeld, geluid of zelfs geur die een sterke emotionele of fysieke reactie kan oproepen bij iemand, vaak omdat het hen herinnert aan een traumatische ervaring uit het verleden. Triggers worden vaak geassocieerd met posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar ze kunnen ook voorkomen bij mensen zonder een formele diagnose.
Hoe werkt een trigger?
Wanneer iemand een traumatische ervaring heeft meegemaakt, kunnen bepaalde stimuli (triggers) hun brein en lichaam in staat van alertheid brengen, alsof het gevaar opnieuw optreedt. Dit kan leiden tot intense gevoelens van paniek, angst, woede, verdriet of andere emotionele reacties. De reactie kan onmiddellijk en overweldigend zijn en kan variëren van milde ongemakken tot volledige flashbacks naar het trauma.
Voorbeelden van triggers:
- Visuele triggers: zoals het zien van een persoon, object of situatie die lijkt op die van het traumatische incident.
- Auditieve triggers: geluiden zoals een bepaalde stem, geschreeuw, of achtergrondgeluiden die tijdens het trauma aanwezig waren.
- Geuren: specifieke geuren die geassocieerd worden met het trauma, bijvoorbeeld een bepaalde after shave, of een lichaamsgeur.
- Fysieke aanraking: bepaalde vormen van fysieke aanraking kunnen een trigger zijn voor mensen die fysiek misbruikt zijn.
- Herinneringen of gedachten: soms kunnen gedachten of herinneringen aan het trauma zelf een trigger zijn.
- Omgevingen: plaatsen die lijken op de plek waar het trauma plaatsvond.
Impact van triggers
De impact van triggers kan variëren van milde ongemakken tot zeer ernstige reacties, zoals dissociatie, paniekaanvallen of intense emotionele pijn. Het begrijpen en het herkennen van triggers is een belangrijk onderdeel van het herstelproces voor mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Het kan hen helpen om beter te anticiperen op en omgaan met situaties die een reactie kunnen uitlokken.
Omgaan met triggers
Voor mensen die getriggerd worden, zijn er verschillende strategieën om ermee om te gaan, zoals:
Het herkennen van de trigger: het identificeren van wat een trigger is en waarom het een reactie op roept.
Vermijden van bepaalde situaties: soms kan het helpen om bepaalde omgevingen of situaties te vermijden die bekend staan om het uitlokken van triggers.
Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.
Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….
Voor nog meer informatie over grooming klik daarvoor hier op de link van het RIVM
Geschreven door: Alicia