Zelfreflectie is een hele mooie en bijzondere eigenschap. Heb je tot voorheen nooit aan zelfreflectie gedaan? Weet dan dat er nog altijd tijd is om te beginnen met zelfreflectie, het maakt niet uit hoe jong en of oud je bent. Sommige dingen kosten inspanning, maar zijn achteraf gezien echt wel de moeite waard.

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie is een proces waarin een persoon zijn eigen gedachten, gevoelens, ervaringen en acties overweegt. Zelfreflectie is een waardevol iets voor persoonlijke groei, welzijn en ontwikkeling.  

Het stelt mensen in staat om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. Door na te denken over onze eigen acties, keuzes en ervaringen, kunnen we inzichten verkrijgen die ons helpen om te groeien als mens. We kunnen door middel van zelfreflectie onze sterke punten identificeren en ook werken aan het verbeteren van gebieden waar we minder sterk in zijn. Dit kan ons allemaal helpen in het dagelijkse leven, in de omgang met vrienden en of als we in een relatiecrisis verkeren.

Onze sterke punten en minder sterke punten worden ook wel benoemd als onze plus en min punten. Zelf zou ik het woord min punten willen vervangen door het woord verbeterpunten, gezien dit wat prettiger klinkt en enige kans geeft op wat meer positiviteit.

Bewustzijn vergroten

Zelfreflectie vergroot dus ook het zelfbewustzijn. Het stelt ons in staat om dieper in onszelf te kijken en te begrijpen wie we echt zijn. We ontdekken ook beter wat we zouden willen bereiken en in welke mate dat belangrijk voor ons is.

Door te reflecteren op onze ervaringen, kunnen we beter begrijpen waarom bepaalde dingen gebeuren en hoe we ermee om kunnen gaan. Het stelt ons in staat om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en om eventueel creatieve oplossingen te bedenken. Ook als we in een relatiecrisis zitten, in een relatiecrisis kan zelfreflectie soms fundamenteel zijn.

Want zelfreflectie kan ook helpen bij het beheren van emoties en stress. Door te begrijpen waar onze emoties vandaan komen en het waarom we er op een bepaalde manier op reageren.

Omgaan met een stressvolle situatie

Dit stelt ons weer in staat om effectiever met stressvolle situaties om te gaan. Tevens vergroten we onze emotionele veerkracht hiermee. Onthoud dat zelfreflectie een proces is wat stap voor stap gaat, leg in het begin niet teveel druk op jezelf. Als je in eerste instantie teveel druk op jezelf legt, dan kan het je wel eens tegen gaan staan. Dat is trouwens met alles , als het gaat om een nieuwe eigenschap die we ons eigen willen maken.

Betere relaties

Het vermogen om naar onszelf te kijken en onze acties te evalueren, kan leiden tot betere relaties met anderen. We kunnen bijvoorbeeld meer empathie tonen, beter luisteren en effectiever communiceren wanneer we onszelf en onze reacties begrijpen.

Zelfreflectie helpt ons om onze doelen en prioriteiten in het leven te identificeren en af te stemmen. Het stelt ons tevens in staat om te bepalen welke stappen we zouden moeten ondernemen om sommige doelen te kunnen bereiken.

Leren van ervaringen

Men leert enkel van ervaringen als men erop reflecteert. Als je reflecteert dan heb je jezelf voorgenomen om bewust over iets na te gaan denken. Je besteed er dan extra aandacht aan en dat kan er voor zorgen dat je een gebeurtenis gaat herinterpreteren.

Evalueren

Als we gaan evalueren dan analyseren we ons handelen, we gaan bij onszelf na wat goed ging en wat we eventueel beter anders hadden kunnen aanpakken. Als je gaat reflecteren dan ga je iets dieper in jezelf graven. Je vraagt je dan ook af waarom je op een bepaalde manier hebt gehandeld.  Je zoekt naar de oorzaak in jezelf en aan de hand daarvan ga je verder reflecteren.

Dit herinterpreteren, wat ook wel herkaderen wordt genoemd is een belangrijkste stap in het leerproces van zelfreflectie. Hierbij is het dus belangrijk dat je objectief naar je eigen gedrag kunt kijken.

Wat is de betekenis van het woord objectief?

Het woord objectief verwijst naar een manier van denken, handelen of beoordelen die gebaseerd is op feiten en observaties, zonder beïnvloed te worden door persoonlijke gevoelens, vooroordelen of meningen.

Een objectief standpunt is gebaseerd op meetbare, controleerbare feiten en waarnemingen. Het richt zich op wat concreet waarneembaar is.

Objectiviteit houdt in dat iemand vrij is van vooroordelen of vooringenomenheid. Dit betekent dat persoonlijke meningen, overtuigingen of emoties geen rol spelen bij het maken van een beoordeling of beslissing.

Een objectief perspectief is dus eerlijk en onpartijdig. Het neemt alle relevante informatie in overweging en geeft geen voorkeur aan een bepaalde kant van een situatie.

In veel situaties is het streven naar objectiviteit belangrijk. Het stelt mensen in staat om informatie en situaties helder en onbevooroordeeld te begrijpen. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer rechtvaardige beslissingen en betrouwbaardere conclusies.

Weinig of veel ambitie

Iemand zonder grote ambitie heeft zeer waarschijnlijk niet zo veel interesse in zelfreflectie. Iemand met een grootte ambitie heeft zeer waarschijnlijk een vele grotere behoefte aan zelfreflectie.

Uiteraard kunnen overtuigingen hierin ook van belang zijn. Iemand kan een overtuiging hebben dat zij of hij iets niet kan. Dan wordt het iets moeizamer om zelfreflectie aan te leren, maar dat wilt niet zeggen dat het niet mogelijk is.

Sommige mensen denken vaak dat ze het niet kunnen en willen liever vasthouden aan dat wat hun al vertrouwd is. Feedback is dan meestal niet makkelijk om te accepteren, maar ook dat kan veranderen als iemand met zelfreflectie bezig is.

Mensen die meer een “open mindset” hebben vinden feedback vaak constructief en houden van uitdagingen omdat het hun helpt om te kunnen groeien. We weten allemaal wel dat zelfreflectie om de nodige inspanning vereist, het is niet altijd even gemakkelijk.

Gevoelens onder woorden brengen

Hierbij spelen gevoelens natuurlijk ook altijd een rol, niet voor iedereen is het even gemakkelijk om gevoelens onder woorden te kunnen brengen. Sommige mensen hebben dat van jongs af aan geleerd omdat hun ouders hun dat voorbeeld gaven. Doch er zijn ook genoeg mensen die opgegroeid zijn in hun kindertijd waar men gevoelens nooit onder woorden mocht brengen.

En als je dat nooit gewend bent geweest om je gevoelens onder woorden te kunnen brengen, dan is dat nieuw en of vreemd voor je en dan zal het leerproces meer inspanning van je eisen.

Hieronder kun je een paar reflectie vragen lezen, het zijn vragen die je allemaal aan jezelf kunt stellen als je in een relatiecrisis zit. Je begrijpt dan beter wat er speelt en hoe je eventueel zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van de relatie.

Als je in een relatiecrisis zit, dan kunnen beiden partners natuurlijk ook deze vragen aan zichzelf stellen. Mits ze beiden uit de relatiecrisis willen komen.

  • Wat zijn mijn gevoelens over de huidige situatie?
  • Welke emoties ervaar ik in deze relatiecrisis
  • Voel ik me boos, verdrietig, teleurgesteld, gefrustreerd of verward?
  • Wat zijn mijn bijdragen geweest aan de problemen in de relatie?
  • Heb ik bepaalde gedragingen vertoond die hebben bijgedragen aan de spanningen?
  • Zijn er manieren waarop ik mijn partner heb gekwetst?
  • Wat zijn mijn verwachtingen van de relatie en zijn die nog realistisch?
  • Wat had ik gehoopt uit deze relatie te halen en komt dat overeen met de realiteit?
  • Zijn er onuitgesproken verwachtingen die tot misverstanden hebben geleid?
  • Wat zijn mijn behoeften en hoe zijn die in de relatie vervuld of onvervuld gebleven?
  • Zijn er specifieke behoeften die ik heb die niet worden erkend of vervuld?
  • Heb ik mijn behoeften duidelijk gecommuniceerd naar mijn partner?
  • Hoe reageer ik in conflictsituaties en zijn er patronen die zich herhalen?
  • Welke patronen van communicatie of conflict komen steeds terug?
  • Sta ik open voor compromissen en kan ik effectief naar mijn partner luisteren?
  • Wat zijn mijn persoonlijke grenzen en zijn die gerespecteerd?
  • Zijn er momenten geweest waarop mijn grenzen zijn overschreden en ik dat niet heb gecommuniceerd?
  • Hoe kan ik mijn grenzen duidelijker stellen en respecteren binnen de relatie?
  • Hoe is de communicatie tussen mij en mijn partner geweest?
  • Zijn er manieren waarop de communicatie verbeterd zou kunnen worden?
  • Heb ik eerlijke en open gesprekken gevoerd met mijn partner?
  • Wat zijn mijn intenties en verwachtingen voor de toekomst van deze relatie?
  • Wil ik deze relatie behouden en zo ja, waarom?
  • Wat ben ik bereid te doen om de relatie te herstellen en of te verbeteren?
  • Wat kan ik doen om mijn eigen welzijn te bevorderen, lost van deze relatie?
  • Zijn er stappen die ik kan nemen m voor mezelf te zorgen, ongedacht de uitkomst van deze relatie?
  • Welke bronnen van steun zouden me kunnen helpen in het omgaan met de stress van deze situatie?
  • Wat ging er goed?
  • Wat ging er minder goed?
  • Wat had ik met mijn dialoog willen bereiken?
  • Is me dat gelukt, zo niet waarom niet?
  • Heb ik goed geluisterd naar wat de ander mij vertelde, alvorens ik erop inging
  • Of heb ik alleen maar gehoord wat de ander zei en was ik in gedachte al bezig met mijn eigen antwoord?
  • Welke veranderingen zou ik voor mezelf toe kunnen passen in een dialoog?
  • Welke hulpbronnen zou ik kunnen gebruiken om dit te kunnen realiseren?

Al deze vragen die je jezelf kunt stellen, zijn bedoel om zelfreflectie te stimuleren en je te helpen dieper na te denken over je eigen rol, gevoelens en gedrag binnen de relatie. Het kan nuttig zijn om in alle rust na te denken over deze vragen. Dit alles kan leiden tot meer inzicht, empathie en effectievere manieren om met de relatiecrisis om te gaan.

Relatiecrisis

Een relatiecrisis kan een diepgaande emotionele impact hebben op de betrokken individuen. De gevolgen kunnen variëren afhankelijk van de situatie en de persoon.

Enkele veelvoorkomende emotionele reactie die mensen kunnen ervaren zijn:

Een relatie kan ook gevoelens van angst en onzekerheid teweegbrengen over de toekomst. Men kan zich afvragen wat er zal gebeuren en of de relatie kan worden hersteld. Daarnaast kan men zich afvragen wat hun leven zou zijn zonder de relatie zoals die was. Er kunnen dan veel vragen in iemand opkomen.

Wanneer een relatie in crisis is, kunnen conflicten, onbegrip en teleurstellingen leiden tot gevoelens van frustratie. Dit kan zowel gericht zijn op de partner als op de situatie zelf.

Zelfs als mensen nog steeds in een relatie zijn, kan een crisis gevoelens van eenzaamheid veroorzaken. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden, of dat de emotionele afstand tussen hen en hun partner te groot is.

Een relatiecrisis kan veel vragen oproepen en twijfels zaaien over de relatie, zichzelf en de toekomst. Men kan zich afvragen waar het is misgegaan, of ze iets anders hadden kunnen doen om het te voorkomen of verbeteren.

Een relatiecrisis kan ook het zelfvertrouwen aantasten. Mensen kunnen zichzelf en hun keuzes in twijfel trekken en zich afvragen of ze wel waardig zijn om geliefd te worden.

De emotionele stress van een relatiecrisis kan ook fysieke gevolgen hebben. Mensen kunnen slaapproblemen krijgen, eetlustveranderingen, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen als gevolg van de stress die ze ervaren.

Het is belangrijk om op te merken dat deze reacties normaal zijn in tijden van een relatiecrisis. Het is nu eenmaal een ingrijpende gebeurtenis die veel verschillende emoties kan oproepen. Mensen ervaren deze emoties vaak als een rollercoaster.  Een rollercoaster waarbij ze zich van het ene moment opgelucht en hoopvol kunnen voelen tot het volgende moment dat ze zich weer wanhopig en boos voelen.

Het omgaan met deze emoties kan een langdurig proces zijn. Het kan voor sommigen van belang zijn om steun te zoeken bij vrienden, familie en of een therapeut.

Professionals kunnen helpen bij het verwerken van gevoelens, het bieden van inzicht in de situatie en het ontwikkelen van gezonde manieren om met de relatiecrisis om te gaan.

Starr reflectie

Sommige mensen passen in een andere situatie de Starr zelfreflectie toe. Waar staat het woord Starr voor?

Het woord Starr staat voor:

  • situatie
  • taak
  • actie
  • resultaat
  • reflectie.

Ik zal het even voor je onder verdelen

Situatie

  • Wat was de situatie?
  • Wat speelde er?
  • Wanneer speelde de situatie zich af?
  • Wie waren er allemaal bij betrokken?

Taak

  • Wat was je taak?
  • Wat was je rol?
  • Wat wilde je bereiken?
  • Wat werd er van je verwacht en of wat verwachte jezelf van de situatie

Actie

  • Hoe heb je het aangepakt en waarom?
  • Waarom heb je het zo aangepakt?

Resultaat

  • Werkte die manier van aanpak, zo ja waarom?
  • Werkte die manier van aanpak niet, zo waarom niet?

Reflectie

  • Wat heb je ervan geleerd?
  • Hoe vond je dat je het gedaan had?
  • Was je tevreden met de resultaten?
  • Wat zou je de volgende keer eventueel anders of beter doen?
  • Kun je wat je geleerd hebt ook toepassen in andere relaties?

Op een moment dat je misschien precies de juiste woorden of inzichten nodig hebt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen bij Mijn Missie. Hier vind je een schat aan hints en tips die niet alleen fascinerend kunnen zijn maar tevens ook je leven kunnen verrijken. Laat je inspireren en vind precies wat je zoekt op een moment dat het er echt toe doet.

Wat voor je ligt en wat achter je ligt, is niets vergeleken met wat in je ligt. Het lijkt altijd onmogelijk totdat het gedaan is….

Geschreven door: Alicia

Categorized in: